Potovalna lekarna za brezskrben oddih

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pred potovanjem je dobro poskrbeti za vsa nujna zdravila, ki bodo lajšala tegobe na dopustu. Pomembno je tudi pravilno shranjevanje zdravil.
Oglej si celoten članek

Nesreča nikoli ne počiva, tudi na dopustu ne. Pred potovanjem se je tako dobro pozanimati o zdravilih in pripomočkih, ki jih nujno potrebujemo na počitnicah, se dobro pripraviti in si tako zagotoviti kar najboljšo oskrbo.

V zadnjih letih ni posebnih novosti, ki bi jih farmacevti priporočili za potovalno lekarno. "Je pa velik poudarek predvsem na probiotikih. Seveda pa se sestava potovalne lekarne bistveno razlikuje, če potujemo v nerazvite kraje, Združene države Amerike ali v Evropo," pojasni magister farmacije Dušan Hrobat. Za lastno potovalno lekarno si tako lahko sestavimo različne pakete, njihova cena pa se giblje do 50 evrov.

Nujna zdravila in izdelki potovalne lekarne:

  • zdravilo proti bolečinam
  • zdravilo proti povišani telesni temperaturi
  • zdravilo proti prebavnim težavam (zaprtje ali driska)
  • zdravilo proti slabosti in bruhanju (potovalna slabost, morska bolezen)
  • zdravilo proti alergijam
  • zdravilo za lajšanje želodčnih težav in zgage
  • zdravilo za lajšanje težav na koži (mazilo za opekline in rane)
  • zdravilo za boleče grlo in prehlad (antiseptik za usta in žrelo, kapljice za nos)
  • zdravilo, ki se ga jemlje redno
  • prva pomoč (ki obsega sterilne gaze, obveze, obliže, povoje, razkužilo, lepilni trak, pinceta in škarjice)
  • izdelki za zaščito kože pred soncem (krema za sončenje z zaščitnim faktorjem) in za nego po sončenju
  • izdelki za zaščito pred piki insektov (komarji in klopi)
  • izdelki za intimno higieno in ustno higieno
  • termometer za merjenje telesne temperature

Kako in kje hranimo zdravila?

Za pravilno uporabo vsakega zdravila posebej je treba upoštevati priložena navodila, zdravila pa s seboj vzamemo v originalni ovojnini. Pri vseh je treba preveriti rok uporabe. Zdravila hranimo pri sobni temperaturi do 25 stopinj Celzija, razen izjem, ki morajo biti na hladnem (za to so primerne posebne hladilne torbice), zaščitimo pa jih tudi pred svetlobo in vlago. Med potovanjem z letalom, vlakom ali ladjo naj bo potovalna lekarna vedno v ročni (osebni) prtljagi in na enem mestu, zelo pomembno pa je tudi, da jo ves čas potovanja hranimo zunaj dosega otrok.

Posebnost za otroke, nosečnice in starejše

Če potujemo z otroki, moramo poleg zdravil še posebej paziti, da imamo s seboj zadosti tekočine, da so otroci pravilno hidrirani. Poleg naštetih zdravil in pripomočkov Hrobat za otroke priporoča še sirup proti vročini in driski ter primerno zaščito pred soncem. Na zadostno hidracijo morajo paziti tudi nosečnice, še posebej v toplejših mesecih, s seboj pa lahko vzamejo le zdravila proti bolečinam, ki so zanje primerna (na primer paracetamol). Starejše osebe naj bodo še posebej pozorne na to, da doma ne pozabijo zdravil, ki jih morajo redno jemati, saj lahko pride do neprijetnih situacij, če v tuji državi ne bi bilo na voljo podobnega zdravila, še doda Hrobat.

Obvezni tudi dokumenti in potrdila

Poleg zdravil morate s seboj vzeti tudi dokumente in potrdila, ki bi jih potrebovali v primeru zdravniške oskrbe. Tako ne pozabite na kartico zdravstvenega zavarovanja, potrdilo o zdravstvenem zavarovanju za potovanje v tujino, potrdilo o uporabi zdravil, ki vam ga napiše zdravnik, ter potrdilo o cepljenju in testiranju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:27 18. Junij 2011.

    super članek! ljudi pripravi, da malo razmislijo, kaj bi lahko potrebovali, da ni potem treba nujno iskati odprte lekarne v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.