Povečajte zbranost, pa bo učenje lažje

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Če ste šolar, dijak ali študent, se je za vas pravkar začelo naporno obdobje usvajanja novih znanj in preverjanj. Ali ste si vse res tako dobro zapomnili, kot se od vas pričakuje?
Oglej si celoten članek

Pomemben zaveznik na poti do znanja je tudi prehrana, prav ta, ki jo v času izpitov radi zanemarjamo. Kaj torej izbrati, da bi bila vaša zbranost kar najboljša?

Uravnotežen obrok

Prava kombinacija hrane za učenje je nekaj, kar vsebuje tako ogljikove hidrate kot beljakovine in dobre maščobe, predvsem omega 3,” svetuje nutricionistka Mojca Cepuš. “To je lahko na primer avokadov namaz, humus (namaz iz čičerike), fižolova solata ali pa jajčna omleta, za prigrizek tudi oreščki in suho sadje, ki se lepo dopolnjujejo.” Saj ste v trgovini najbrž že videli embalaže z napisom študentska hrana, kajne? V tem primeru lahko rečemo, da ne gre za zavajajoče trditve!

Ah, ta čokolada

Priljubljena spremljevalka noči za knjigami je (poleg kave, s katero tako ali tako ni pametno pretiravati) tudi čokolada. Polna predelanih sladkorjev, aditivov in transmaščob, pa vendar tako slastna in zasvojljiva. Toda če le zmorete zbrati dovolj moči, se ji uprite! Po njej se morda res počutite znova polni energije, Vendar ta občutek ne traja dolgo, sledi mu utrujenost, telo pa še vedno kliče po hrani. Kdor se ji res ne more upreti, naj izbere tisto s čim višjim odstotkom kakava.

Nobena hrana ni superhrana

Pravzaprav je superživil in superhranil kar nekaj, vendar smo želeli povedati nekaj drugega – uživanje enega superživila vam ne bo prav veliko pomagalo pri zbranosti in učnem uspehu, če ne boste na splošno uživali kakovostne prehrane.

Potrebujete tudi počitek

Nikar si ne naložite preveč obveznosti, saj vsega najbrž ne boste zmogli in bo zmagala utrujenost. Ko pa ne gre drugače in izpiti od vas zahtevajo ure in ure učenja, le poskrbite, da bo med njimi tudi zadosti ur počitka. Naj vas ne grabi panika, da s spanjem izgubljate dragocene minute, saj preutrujeni možgani ne bodo mogli vase sprejeti nobene nove informacije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.