Povežite se s trebuščkom

Foto: Žurnal24 Z dojenčkom v trebuščku se pogovarjajte, ga božajte in mu prepevajte.
Naj vam slabost, utrujenost in bolečine v dojkah ne odvrnejo pozornosti od čudovitih stvari, ki se dogajajo v vašem trebuščku. Čeprav boste otroka lažje začutili šele, ko se bo začel premikati, začnite medsebojno vez graditi že s prvim dnem nosečnosti.
Oglej si celoten članek

Vez s trebuščkom in otročičkom v njem začnite graditi takoj, ko izveste, da ste noseči.

Bodite radovedni
Največ o poteku nosečnosti, razvoju otroka, prehrani, boleznih in drugih stvareh boste izvedeli v nosečniških priročnikih. Bodite radovedni, raziskujte in dejavno spremljajte svojo nosečnost.

Govorite z dotikom
Ste vedeli, da otroci čutijo dotik že v osmem tednu nosečnosti? Zato ga božajte tudi takrat, ko ga še ne čutite. Okoli 20. tedna se bo otrok na vaše dotike začel odzivati in začutili ga boste tudi vi. Raziskave so pokazale, da že nerojen otrok loči med dotiki staršev in dotiki tujcev. Zato govorite z dotiki, božajte trebušček in naj ga boža tudi očka.

Masaža
Se radi razvajate? Po koncu prvega trimesečja lahko sebi in otroku privoščite nosečniško aromaterapijsko masažo. Nekaj kapljic olja sivke, mandarine ali cvetlic (olja so varna po prvem trimesečju nosečnosti) zmešajte z oljem za telo (lahko uporabite že pripravljeno dišeče olje za telo) in ga s krožnimi gibi v smeri urnega kazalca vtrite v trebuh. Pri tem naj vam pomaga partner. Njegovi nežni dotiki bodo pomirili otročička, vi pa se boste ob ljubečih dotikih sprostili. Pred nakupom olja preverite, ali je to res primerno za telo in nosečnost.

Pogovarjajte se
Otroka v maternici obkrožajo zvoki. Od 16. tedna dalje sliši bitje vašega srca, od 25. tedna pa vse, kar obkroža njega in vas. Ker otrok materin glas prepozna že v trebuhu, se z njim redno pogovarjajte, mu prepevajte in se smejte.

Poslušajte glasbo
Nerojeni otroci imajo radi glasbo močnega, pravilnega ritma, saj jih spominja na ritem bitja srca. Da bi otroku razširili obzorja, poslušajte glasbo različnih zvrsti. Kmalu boste ugotovili, ali vaš otročiček raje pleše na rock ali pop.

Sproščanje
Meditacija je preprosta tehnika sproščanja. Mirno se ulezite, enakomerno in globoko dihajte, se sprostite in si predstavljajte otroka, ki ga nosite pod srcem. Ste vedeli, da lahko med meditacijo vdihnete za tretjino več kisika kot sicer?

Joga
Joga je še ena od sprostitvenih tehnik, primernih za nosečnice. Preizkusite jo. Njene vaje vas bodo pripravile na porod, vas ohranile v dobri kondiciji in seveda napolnile z energijo.

Čudežna slika
Proti koncu nosečnosti se bodo vaše oči sproščale ob sličicah vašega dojenčka, ki jih boste dobili na ultrazvoku. Ker obstaja način, da otroka vidite že pred porodom, se odločite za 4D-fotografijo. Na takšnih fotografijah se jasno vidi otročiček in vsi drugi detajli – prstki, nosek, ustnice. Posebno prisrčne so fotografije otroka, ki sesa svoj mali prstek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.