Pozdravljena, Metliška črnina in Belokranjec

Foto: Žurnal24
Cviček PTP in teran PTP sta dobila družbo – dve vini iz Bele krajine, ki se od preteklega tedna ponašata prav tako z oznako PTP (Priznano tradicionalno pojmovanje).
Oglej si celoten članek

Metliška črnina in Belokranjec sta družabnika – prvo vino je rdeča, drugo pa bela zvrst, ki je ob enem tudi prvo in zaenkrat edino naše belo vino, ki se ponaša z omenjeno

 

Vini sta sedaj zaščiteni in priznani kot blagovni znamki.

 
oznako. Pretekli teden je minister za kmetijstvo gospodarstvo in prehrano Iztok Jarc podpisal Pravilnik o vinu z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja, ki je nastal na podlagi elaborata o zaščiti Belokranjskih vin, katerega so pripravili pridelovalici iz Bele krajine. Vini sta sedaj zaščiteni in priznani kot blagovni znamki. Sicer pa pridelovalci napovedujejo, da bodo v ugodnih letnikih lahko pridelali tudi do 1 milion litrov Metliške črnine in 600.000 litrov Belokranjca.

Metliška črnina PTP

Gre za suho, mirno rdeče vino, intenzivno rdeče rubinste barve z opaženo aromi rdečih sort v prvem letu starosti in pozneje z zrelimi aromami značilnimi za sortni sestav ter poreklo vina. Prijetno trpkost vinu zagotavlja srednje bogata taninska osnova. Značinosti posamezne sorte ne smejo izstopati. V vinu se lahko prepletajo: modra frankinja, žametovka, portugalka, šentlovrenka, gamay, modri pinot ter zweigelt in sicer v sledečih deležih:
  • modra frankinja do največ 60%,
  • žametovka najmanj 30%,
  • ostale dovoljene sorte od 5 do 15%.

Belokranjec PTP
Gre za suho, mirno belo vino, rumenkaste barve z zelenkastimi odtenki, s primarno aromo belih sort in prrijetno svežega okusa v prvem letu po trgatvi, pozneje pa razvije zaznavne arome zrelega vina. V vinu se lahko prepletajo sorte: kraljevina, laški rizling, beli pinot, chardonnay, zeleni silvanec, sauvignon, renski rizling, žlahtnina ter rumeni muškat in sicer v sledečih deležih:
  • kraljevina 20 do 40%,
  • laški rizling 30 do 50%,
  • ostale sorte največ 10 % posamezne sorte – najmanj dve sorti.

Glavne točke pravilnika

  • vini ne smeta v promet pred 30. novembrom v letu pridelave grozdja,
  • pri organoleptični oceni mora vino Metliška črnina PTP doseči najmanj 16,5 točk in vino Belokranjec PTP najmanj 16,3 točke,
  • v promet smeta le originalno polnjeni (steklenice morajo biti do volumna 1,5 l),
  • grozdje za vini se sme pridelovati le na absolutnih vinogradniških legah, znotraj vinorodnega okoliša Bela krajina,
  • število trsov na enoto neto površine vinograda, določene v skladu s predpisom, ki ureja register pridelovalcev grozdja in vina, mora biti večje od 4.000 trsov na hektar,
  • v postopku pridelave se lahko dovoljene sorte vinske trte mešajo na stopnji grozdja, mošta ali vina,
  • Belokranjec PTP po potrebi mošt razsluzimo. Alkoholna fermentacija mora potekati enakomerno, pri temperaturi med 16 in 20°C do popolnega povretja sladkorja, ob uporabi selekcioniranih vinskih kvasovk,
  • pri pridelavi vina Metliška črnina PTP se grozdje najprej peclja, nato macerira. Maceracija traja: modra frankinja, do končane alkoholne fermentacije drozge pri temperaturi med 23 in 30°C, ostale sorte minimalno 4 dni intenzivne alkoholne fermentacije, pri temperaturi 23 do 25°C.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.