Iranska raziskava, ki je bila objavljena v
British Medical Journal, pravi, da se pri ljudeh, ki pijejo zelo vroč čaj,
možnosti za pojav raka na požiralniku znatno povečajo.
Iranski raziskovalci so v raziskavo vključili prebivalce pokrajine Golestan, kjer je stopnja
obolelosti za rakom na požiralniku med najvišjimi na svetu, čeprav je stopnja uživanja alkohola in
kajenja cigaret zelo nizka. Zato pa je pitje vročega čaja zelo razširjeno – prebivalci pokrajine
spijejo povprečno liter vročega črnega čaja na dan.
V raziskavi je sodelovalo 300 ljudi z rakom na požiralniku in 570 zdravih ljud s tako
imenovanega kritičnega območja. Vsi so na dan spili velike količine vročega čaja.
Pri pitju vročega čaja, katerega temperatura se giblje med 65 in 69 stopinjami, naj bi se v
primerjavi s toplim ali mlačnim čajem, ohlajenim pod 65 stopinj, možnost za razvoj raka na
požiralniku dvakrat povečala. Pri pitju zelo vročega čaja, katerega temperatura je višja od 70
stopinj, pa naj bi se možnost za pojav raka povečala kar osemkrat.
Raziskovalci priporočajo, da pred pitjem čaj ohladite – dovolj je že, če po pripravi napitka
počakate pet minut.
Pozor, ne pijte vročega čaja!
Na podlagi nedavnih raziskav se je poleg cigaret in alkohola na seznamu nevarnih živil in razvad, ki povzročajo raka, pojavil tudi vroč čaj. Če ga tudi vi pijete z užitkom, raje počakajte, da se ta ohladi.