Prazne hiše ne ponujajte na Facebooku

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Poleti število ropov stanovanj in hiš bistveno naraste. Vlomilcem puščate sporočila, ki se jih sploh ne zavedate.
Oglej si celoten članek

Poleti število vlomov naraste. Kot pravijo na zavarovalnicah Adriatic Slovenica in Grawe, gre to pripisati predvsem času dopustov in posledično večjemu številu praznih stanovanj. Da vašega doma ne bo doletel podoben črni scenarij, smo vam z zavarovalnico, varnostno službo in policijo pripravili nekaj preprostih nasvetov, ki bodo dodatno zavarovali vaš dom in odgnali nepridiprave.

1. Zaprite okna in vrata
Tik pred odhodom še enkrat preverite, ali ste dobro zaprli in zaklenili vsa okna in vrata. Ne pozabite na garažo, kletna in podstrešna okna ter vse druge odprtine, ki bi vlomilcem olajšale vstop. Kot priporočajo pri Adriaticu, zaklenite tudi denimo vrtno lopo, saj "veliko škode vlomilci naredijo že, če odnesejo dragoceno orodje ali stroje".

2. Ne skrivajte ključev
Rezervnih ključev nikoli ne skrivajte pod predpražnik, na okensko polico, v cvetlični lonček ali pod kamen na cvetlični gredi. Na policiji pojasnjujejo, da so lahko takšna "skrita mesta" zelo predvidljiva; vlomilci dobro vedo, kje iskati, zato jim dela nikar ne olajšujte.

3. Pošta vas izdaja
Daljšo odsotnost lastnikov nakazuje tudi pošta, ki se kopiči v nabiralniku ali pred vhodnimi vrati in na katero so nepridipravi še posebno pozorni. Ključ stanovanja in predalnika je zato najbolje zaupati sosedu, ki bo pošto sproti pobiral; da bi se izognili tonam reklam, na nabiralnik nalepite znak proti reklamni pošti. Če ste naročeni na dnevni časopis, ga lahko med dopustovanjem odjavite ali pa se na lokalni poštni poslovalnici dogovorite, da vam ga preusmerijo na vaš počitniški naslov. Na pošti se lahko prav tako dogovorite, da vam med odsotnostjo pošte sploh ne pošiljajo in jo zadržijo do vaše vrnitve, vendar ne več kot 30 dni.

4. Podatki za napačna ušesa
Zlasti pazljivi bodite tudi na to, koga obvestite o svojem odhodu – čim manj informacij bo v javnosti, tem manjša bo verjetnost, da bodo te prispele do napačnih ljudi. Na policiji prav tako svetujejo, da "obvestil o odsotnosti zaradi počitnic nikoli ne puščate na odzivnikih telefonov ali elektronski pošti". Če že morate pustiti obvestilo, naj bo to, pravijo policisti, nekoliko nedoločno – denimo "trenutno nismo dosegljivi". Pred odhodom lahko stacionarni telefon tudi izklopite iz omrežja – tako ne bo zvonil v prazno in jasno nakazoval praznega 
stanovanja.

Na policiji poleg tega odsvetujejo obveščanje o potovanju prek spleta, saj lahko te informacije prebere praktično vsakdo. Na diskretnost opozorite tudi otroke – tovrstnih podatkov naj ne objavljajo na družabnih omrežjih ali blogih. Na spletu prav tako nikoli ne navajajte 
domačega naslova.

5. Nove ključavnice in sef
"Če želite še bolje zavarovati svojo lastnino ne glede na čas dopustov, poskrbite tudi za zamenjavo zastarele ključavnice na vhodnih vratih in nova protivlomna vrata ter druge varnostne pripomočke," predlagajo na Adriaticu. Prav tako preverite, ali so stare ključavnice sploh še uporabne.

Doma nikoli ne hranite večjih vsot denarja in dragocenosti; spravite jih v trezor ali jih imejte na banki.

Najamete lahko tudi profesionalno varnostno službo

Preventiva. Za varnost vašega doma bo zagotovo najbolje poskrbljeno, če ta ne bo sameval.

• Preselite prijatelja. Kot pravijo na policiji, je “pri zaščiti doma pred vlomi najpomembnejše, da objekt ne daje videza zapuščenosti”. Dom boste v času odsotnosti zagotovo najbolje zavarovali tako, da se boste s sorodnikom ali prijateljem dogovorili, da se začasno preseli k vam. “V tem času naj ta oseba naredi tudi nekaj osnovnih preventivnih ukrepov, ki bodo nepremičnino oživele - parkira na lastnikovem parkirnem prostoru, spreminja lego rolet oziroma žaluzij, obesi perilo in prazni poštni nabiralnik”, predlagajo na policiji in dodajajo, da boste na tak način ustvarili videz, da je nekdo še zmeraj doma, potencialnega storilca pa spravili v negotovost ter odvrnili od vloma.

• Občasni obiski. Če vam je misel na to, da bi nekdo bival v vašem domu, neprijetna, lahko izberete manj drastično različico. Osebo, ki ji zaupate, prosite naj denimo vsak drug dan prihaja na obisk in preveri, ali je vse v redu. Na en mah lahko na ta način poskrbite še za zalivanje rož, redno zračenje in morebitno skrb za ljubljenčke.

• Posebno varovanje. Za resnično poostreno varnost nad vašim domom, pa lahko najamete tudi posebno varovanje pri kateri od varnostnih služb. V Skupini Valina Varovanje za primer krajše odsotnosti priporočajo fizično prisotnost varnostnika ali "obhodno varovanje, pri katerem varnostniki na določen čas opravijo obhod varovanega območja."

Odškodnine so navadno nizke

"Premoženje v poletnih mesecih ni nič bolj ogroženo, dejstvo pa je, da imajo storilci zaradi odsotnosti lastnikov več časa, da se na kaznivo dejanje pripravijo, izvršijo in zabrišejo sledi," razlagajo na policiji.

Od aprila do oktobra
Na policiji pravijo, da se "v primerjavi z zimskim obdobjem, ko je zaznati padec števila tovrstnih kaznivih dejanj, število tatvin nekoliko poveča predvsem od aprila do oktobra." Na zavarovalnici Adriatic Slovenica medtem dodajajo, da se število škodnih dogodkov zaradi vlomov v času poletnih mesecev opazno poveča. "V letu 2011 smo imeli za 56 odstotkov več škod iz naslova vlomov kot leto prej," razlagajo na Adriaticu in dodajajo, da "škode zaradi vlomov predstavljajo sicer nekaj več kot pet odstotkov vseh izplačanih škod na stanovanjskih objektih fizičnih oseb."

Bogatega plena je malo
Na Adriaticu prav tako komentirajo višino izplačanih zavarovalnin iz naslova vlomov, za katere pravijo, da v povprečju niso tako velike, ker je veliko primerov, kjer storilci niso naleteli na "bogat plen", zajemajo pa stroške za odpravo škode na stanovanjskih objektih zaradi vloma in vrednost zavarovanih predmetov, kar pa velikokrat ne dosega celotne vrednosti nastale škode.

Ropajo celinske domove
Kot še pravijo na policiji, se "število vlomov poveča predvsem v celinskih mestih, od koder veliko število ljudi odpotuje na dopust".

Kaj storiti, če vam vlomijo?

Pokličite 113. Na policiji svetujejo, da v kolikor lastnik opazi, da je bilo vlomljeno naj takoj obvesti policijo na telefonsko številko 113, v objekt pa naj ne vstopa. V njem se lahko še vedno nahaja storilec, prav tako pa lahko z vstopom uničijo sledi. Vsekakor pa se vstopi v objekt, ko je potrebno zavarovati življenje in zdravje ljudi.

Na zavarovalnici Adriatic Slovenica še svetujejo, naj zavarovanec navede katere stvari so bile poškodovane ali so izginile. V roku treh dni po dogodku pa mora o njem obvestiti tudi zavarovalnico in ji nuditi vse dokaze, nujne za ugotavljanje vzroka, obsega in višine škode.

Možen najem alarmne naprave

Alarmna naprava se namestite skupaj s profesionalno varnostno službo. Kot pojasnjujejo v skupini Valina varovanje, si varnostna služba najprej ogleda nepremičnino in glede na kupčeve želje pripravi predlog za postavitev sistema. "Za uspešno vzpostavitev tehničnega varovanja potrebujemo električno napetost in telekomunikacijsko linijo. Tehnik namesti zaščito in signal alarma priključi na videonadzorni center, ki prejete podatke obdeluje in ob morebitnem signalu alarma obvešča intervencijske ekipe," razlagajo pri Valini. 

Po njihovih besedah si lahko tehnično zaščito privošči vsakdo, saj ponudniki tovrstnih sistemov ponujajo tudi najem. Kot dodajajo na policiji, je pomembno tudi, da je alarmna naprava redno vzdrževana, pravilno nastavljena in seveda vklopljena. "Pred odhodom na dopust lahko namestite tudi časovno stikalo, v katerega vklopite luči in avdionaprave, ki se bodo ob naključnih časovnih intervalih vklopile in izklopile ter tako preslepile potencialne vlomilce," pojasnjujejo na policiji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.