Preklinjanje pomaga obvladovati stres na delovnem mestu

Foto: Žurnal24
Nove raziskave so nenapisana, a zaželena pravila družbe postavile pod vprašaj; od nekdaj so nas učili, da si moramo ob izrečeni kletvici oprati usta, zdaj pa britanski raziskovalci pravijo - preklinjajte!
Oglej si celoten članek

Preklinjanje naj bi namreč pomagalo pri obvladovanju stresa na delovnem mestu, je pokazala raziskava britanske univerze v Norwichu. Ker delavci čedalje več preklinjajo, raziskava predlaga, naj se delavcem to nemoteno omogoči in se jih k temu celo spodbuja, če jim to koristi pri delu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Študija navaja, da redno uporabljanje kletvic lahko krepi solidarnost med osebjem in omogoča izražanje čustev, kot je na primer razočaranje, ob tem pa razvija bolj socialne medsebojne odnose. Kot je dejala profesorica podjetništva Yehuda Baruch, bo preklinjanja na delovnem mestu čedalje več in bo tako postalo pomembno vprašanje za direktorje in vodilne.

"Vprašanje je, kaj lahko naredimo v zvezi s tem. Mi ponujamo en model in praktične nasvete. V več primerih, še posebno ob navzočnosti strank in vodilnih, je preklinjanje zagotovo treba preprečiti ali prepovedati. Raziskava želi samo pokazati na dejstvo, da je v veliko primerih prepovedana govorica način, kako obvladovati stres," še pojasnjuje.

Profesorica podjetništva je v nadaljevanju pojasnila, da nekateri zaposleni sicer veliko preklinjajo, a ne nujno na zmerljiv način. "Večinoma so to zaposleni na nižjih položajih," je še dejala in dodala, da ženske preklinjajo več, kot bi se po tradiciji pričakovalo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.