Preminil legendarni Disneyjev animator

Foto: Žurnal24 Deveterica starcev od leve proti desni: Milt Kahl, Woolie Reitherman, Marc Davis
Umrl je legendarni Disneyjev risar Ollie Johnston, avtor Bambija ter junakov Knjige o džungli – Mowglija in Balooja.
Oglej si celoten članek

Mojster animacije je umrl v domu za ostarele v ameriški zvezni državi Washington.

Ollie Johnston je bil star 95 let in zadnji od slavnih "devetih starcev", skupine, ki je z Waltom Disneyjem ustvarila največje uspešnice animiranega filma. Sredi 30. let je ta kalifornijski risar animiranih filmov začel delati v Disneyjevih studiih, najprej pri kratkih filmih, nato pa pri celovečernih risankah, kot so Sneguljčica in sedem palčkov, Ostržek, Bambi, Peter Pan, 101 dalmatinec in Knjiga o džungli.

Med njegovimi zadnjimi risanimi liki je bil maček Rufus iz filma Bernard in Bianca – mišja policija (1977).

Johnston je pogosto delal skupaj z risarjem Frankom Thomasom (ki je umrl leta 2004), zato se je nadarjenega dvojca v Disneyjevem studiu oprijel vzdevek Frank & Ollie. Po upokojitvi sta skupaj napisala več knjig o umetnosti risanega filma. Johnstona je leta 2005 ameriški predsednik George Bush odlikoval z državno medaljo za umetnost (National Medal of Arts).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.