Preprečite zimsko kopičenje kilogramov

Foto: Žurnal24 Najbolj zdravi sta Atkinsova dieta in mediteranska dieta, pravijo raziskovalci.
Se tudi vi med zimo manj posvečate zdravi prehrani in rekreaciji, spomladi pa vas presenetijo dodatni kilogramčki? Izognite se pomladanskim dietam in ostanite fit tudi čez zimo.
Oglej si celoten članek

Zimsko kopičenje kilogramov ni mit. Nekateri strokovnjaki menijo, da so za dodatne kilograme, ki se nakopičijo čez zimo, krivi geni. Maščoba je odličen izolator, saj ohranja temperaturo v telesu, zato so v preteklosti, ko še niso poznali ogrevanja, pozimi jedli močnejšo hrano. Danes to ni več potrebno. Z malo truda lahko ostanete vitki in v kondiciji tudi čez zimo.

Vzroki za zimske kilogramčke
Mraz je glavni vzrok za kopičenje kilogramov. Ko se temperature znižajo, ljudje več časa preživimo v zaprtih prostorih in se manj gibljemo. Metabolizem se upočasni, kar je razlog za kopičenje kilogramov. Manjše izpostavljanje soncu pa vpliva na slabše razpoloženje. Nejevolnost v ljudeh spodbuja željo po sladkem. Se tudi vi po zaužitju čokolade počutite bolje?

Ulovite sonce
Tudi v mrzlem vremenu se odpravite v naravo. Ujemite sončne žarke. Svež zrak, še posebno, kadar je sončen dan, vam bo koristil. Če pada sneg, se dobro oblecite in se igraje z otroki. Nimate časa? V času malice se sprehodite po bližnjem parku. Sončni žarki vam bodo osvežili um in izboljšali razpoloženje.

Ostanite aktivni
Najboljše orodje v boju proti kilogramom sta telovadba in gibanje. Je vaš metabolizem upočasnjen? Poskusite z energično telovadbo. Aerobiko ali drugo vodeno vadbo obiskujte trikrat na teden – naj to postane rutina. Ojačajte si mišice, delajte vaje za noge in stegna ter nikar ne pozabite na trebušne in hrbtne mišice.

Poskusite z novim športom
Športne dejavnosti prilagodite zimskemu času. Smučajte, bordajte, tecite na smučeh ali drsajte. Zimski športi vas bodo prisilili zapustiti zaprte prostore. Tako boste obdržali kondicijo. Ljubitelji plavanja se odpravite na bazen. S plavanjem boste porabili več kalorij kot s tekom ali kolesarjenjem.

Jejte kvalitetno
Jesti dobro ne pomeni basati se s krompirjem, šunko in potico. Poiščite vam okusno hrano z malo kalorijami, kot so brokoli, zelje, artičoke, pomaranče ter preostalo sadje in zelenjava. Seveda zimski praznični čas prinaša veliko sladkih dobrod, ki se jim ne morete upreti. Privoščite si jih, a v zmernih količinah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.