Preverite najnevarnejše sestavine v kozmetiki

Foto: Žurnal24
Med najnevarnejše snovi spadajo tiste, ki škodujejo ščitnici.
Oglej si celoten članek

"Velikokrat niti ne pomislimo na to, da nam lahko določene sestavine v kozmetiki škodujejo, saj je njen namen, da nas polepša. Žal pa je sestavin, ki so v kozmetičnih izdelkih težavne, zelo veliko," pravi kozmetičarka Katjuša Krč iz Salona lepote 
Katjuša.

V kozmetičnih izdelkih je mogoče najti tudi takšne sestavine, ki v prehrani nikoli ne bi bile dovoljene. Kemijo vpijajo koža, nohti in lasje, zato pazite, s čim jih hranite.

Navedene po vrsti

Naša zakonodaja določa, da morajo biti sestavine navedene po vrsti glede na količino določene sestavine v izdelku. Če je v njem največja vsebnost vode, je ta na seznamu sestavin prva. Pri kozmetičnih izdelkih proizvajalcu ni treba navesti odstotka določene sestavine, kot je to obvezno pri prehrambnih izdelkih.

Škodljivi parabeni

Med najnevarnejše snovi spadajo tiste, ki škodujejo ščitnici, razmnoževalnim organom in trebušni slinavki. V to skupino nevladne organizacije uvrščajo parabene. Drugo skupino sestavljajo snovi, ki lahko prizadenejo jetra. Na vrhu seznama so ftalati, ki jih najdemo v 75 odstotkih konvencionalne kozmetike, ti pa med sestavinami sploh niso navedeni; skrivajo se pod besedo parfum. Tretjo skupino potencialno nevarnih snovi predstavljajo ličila in težke kovine v njih, ki jih najdemo v črtalih za oči, maskarah in drugih barvicah.

Lahko jih preverite

Varnost kupljenega kozmetičnega izdelka ali določene sestavine lahko hitreje preverite tudi na spletni strani Cosmeticsdatabase.com. To je vodnik po varni kozmetiki in izdelkih za osebno nego. Na tej spletni strani vnesete ime izdelka, ki ga hočete preveriti, ali pa ime podjetja, ki ga proizvaja. Če izdelka ni v bazi, lahko njegovo varnost preverite tako, da preverite varnost posamezne sestavine, ki jo vsebuje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.