Previdno pri odprtem ognju

Foto: Žurnal24 Previdnost je nujna. (Foto: Shutterstock)
Poletje je čas raznovrstnih druženj na prostem, med katerimi prednjačijo pikniki, kjer se vse vrti okrog žara oziroma odprtega ognja.
Oglej si celoten članek

Potrebno je soglasje lastnika
Iztok Zajec iz Gasilske brigade Ljubljana opozarja, da lahko na prostem kurimo v obdobju, ko ne velja prepoved oziroma ko ni razglašena povečana požarna ogroženost. Za območje kurjenja pa je potrebno tudi soglasje lastnika zemljišča. Pri pripravi žara oziroma ognjišča moramo biti po besedah Zajca pozorni, da so v bližini kurišča snovi, ki so nevnetljive oziroma slabo gorijo.

Ne pozabite na varnost
Zajec
opozarja, da moramo biti pri tovrstnih aktivnostih vsakokrat pripravljeni tudi na izbruh požara, zato je prav, da imamo v neposredni bližini gasilno sredstvo kot so voda, pesek, pregrinjalo ali pokrovka, saj lahko s pravočasno zajezitvijo požar zelo hitro in učinkovito pogasimo ali vsaj omejimo. Staro pravilo pravi: "V prvi minuti nastanka požara ga lahko pogasimo s kozarcem vode, po petih minutah pa tudi vedro vode ni dovolj."

Pogasite žerjavico
Po zaključku piknika se prepričajte, da je žerjavica pogašena, najbolj primerno je, da jo polijete z vodo in prekrijete z nekaj zemlje ali peska. Mesto zasipanja pa zapustite šele takrat, ko ste prepričani, da je žerjavica pogašena in se iz njenih ostankov ne kadi več, še opozarja Zajec.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.