Previdno s prehranskimi dopolnili

Foto: Žurnal24 Dodajte le to, česar primanjkuje!
Ker ljudje zlasti jeseni posegajo po prehranskih dopolnilih, strokovnjaki opozarjajo, da je to povsem v redu, če želijo z njimi telesu zagotoviti snovi, ki jih vsakodnevna prehrana ne vsebuje dovolj.
Oglej si celoten članek

Če pa poskušajo z njimi nadomestiti običajno hrano, se lahko pojavijo težave. Dopolnila lahko delujejo tako preventivno kot kurativno, zdravniki pa še vedno niso enotni glede tega, koliko jih potrebujemo in katera. "Človek bi si mislil, da moramo le zaužiti dovolj dodatkov k prehrani in bo vse v redu," pravi Robert Pal, strokovnjak za prehrano s fakultete za šport. Drži pa ravno nasprotno: dodatki lahko pomagajo telesu le, kadar jih potrebuje. V nasprotnem primeru njihovo jemanje lahko naredi več škode kot koristi; hitro lahko vzamemo tudi prevelik odmerek.

Novost so fitokemikalije
Novejše raziskave na področju hranil in prehranjevanja odkrivajo pomen fitokemikalij, vse pogostejše sestavine (naravnih) prehranskih dopolnil. Gre za učinkovine, ki jih proizvajajo rastline in ki izjemno blagodejno vplivajo na telo. Najbolj znane so flavonoidi, karotenoidi (rumena in oranžna zelenjava ter zelenjava s temnimi listi), kumarini (zelenjava in citrusi), fenoli (večina sadja in zelenjave, zeleni čaj, vino) in izoflavoni (soja). Fitokemikalij ni mogoče pridobiti umetno, zato so za telo zelo pomembne. Skupaj z vitamini in minerali skrbijo za zdravje imunskega sistema in celotnega organizma.

Previdno! © Shutterstock

 
Otroci jih ne potrebujejo
Otrok naj bi vse vitamine in minerale, ki jih potrebuje, dobil z uravnoteženo in raznovrstno prehrano. "Poseganje po vitaminsko-mineralnih dodatkih je utemeljeno pri neuravnoteženi prehrani, odklanjanju določene hrane (sadja, zelenjave, mesa), med intenzivno rastjo in pri otrocih, ki se veliko ukvarjajo s športom," poudarja Pal. Če jih otroci jemljejo preveč oziroma po nepotrebnem, se lahko razvije hipervitaminoza; najnevarnejša sta vitamina A in D. Zlasti je treba biti pozoren pri dopolnilih, ki so videti kot bomboni – otroci jih hitro pojedo preveč.

DA!
  • Vedno zmerno in v skladu z navodili!
  • Da bi nadomestili snovi iz živil, ki jih ne jeste (zlasti vegetarijanci in vegani).
  • Da bi telesu pomagali ob večjih naporih in stresu.
  • Da bi imunskemu sistemu pomagali v boju proti okužbam in boleznim.
  • Da bi preprečili nekatera bolezenska stanja.

NE!
  • Če želite z njimi nadomestiti zdravo prehrano.
  • Da bi z njimi čudežno izgubili odvečno težo.
  • V prevelikih količinah, saj lahko resno zbolite.
  • Pri otrocih, ki živijo zdravo – tedaj jih ne potrebujejo.
  • Ne mešajte več vrst dodatkov, če vam tega ne odobri farmacevt.
  • Iz strahu pred novo gripo.
Miniintervju z Robertom Palom, strokovnjakom za prehrano in osebnim trenerjem

Kako na telo vplivajo dodatki, ki naj bi spodbujali hujšanje? Kaj v njih največkrat najdemo?
Eden od najbolj znanih dodatkov, uporabljanih za zmanjšanje telesne teže, je L-karnitin.  Ta povečuje porabo maščob kot vira energije. To preprečuje tvorbo maščob, zlasti v srčni mišici, jetrih in skeletnih mišicah. Toda kurilci maščob (angl. fat burnerji) so pripomoček, ki vam lahko olajša izgubo odvečne maščobe, nikakor pa niso čudežna tabletka. Temelj vsake uspešne izgube maščobe sta namreč urejena prehrana in vadba.

Kakšna je razlika med dodatki, pridobljenimi iz naravnih sestavin (izvlečki, koncentrati), in sintetično narejenimi?
Delno naravni vitamini so derivati rastlinskega ali živalskega izvora, a so večino svojih naravnih lastnosti izgubili. Sintetični vitamini so pridobljeni iz naravnih ali kemičnih virov in naj bi bili popolnoma enakovredni naravnim, čeprav v njih ni koristnih fitokemikalij, ki blagodejno vplivajo na zdravje.

Ali obstaja razlika med prehranskimi dopolnili v obliki kapsul in tistimi v obliki šumečih tablet?
Razlika je v tem, da šumeče tablete večinoma vsebujejo bolj vodotopne vitamine, medtem ko navadne lahko vsebujejo še lipidotopne vitamine. Znano je, da dodatki v šumečih tabletah hitreje preidejo v kri, vendar je pri tem zaradi hitrejšega prehoda skozi črevesje absorpcija lahko slabša.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.