Preženite lakoto med hujšanjem

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ko se želite znebiti nekaj kilogramov, a vam nikakor ne gre, je morda kriva večna lakota. Kako prelisičiti lakoto in se hkrati znebiti kilogramov, ki so se pritajeno nabrali? Preberite ter bodite manj lačni in bolj vitki.
Oglej si celoten članek
  • Glavni obrok začnite z juho ali solato, ki bosta že malo ukrotili največjo lakoto, zato boste glavne jedi nato pojedli manj. Največje pohvale gredo ravno topli juhi, zaradi katere boste še dolgo po obroku bolj siti kot brez nje, pravijo nutricionisti.
  • Bolj lačni, kot ste, ko začnete jesti, dlje bo trajalo, da se najeste. Ni znanost, a je res. Najboljši način, da se izognete prehudi lakoti, je, da jeste vsaj vsake tri ali štiri ure. Trije obroki (ne pozabite na obilen zajtrk) plus dve ali tri malice oziroma prigrizki predstavljajo popolno razporeditev obrokov, tudi kadar hujšate. Da zmanjšate občutek lakote, za malico posezite po beljakovinah (jogurt ali trdo kuhano jajce) ali vlakninah.
  • Povečajte količino zaužitih beljakovin, saj so ravno beljakovine tiste, ki dajejo občutek sitosti. Pusto meso, ribe, jajca in manj mastni mlečni izdelki naj bodo ves čas na jedilniku. Če beljakovinam še vedno ne zaupate, se opazujte. Kako dolgo ste siti po treh umešanih jajcih in dveh rezinah polnozrnatega kruha in kako dolgo traja sitost po kruhu z marmelado in kavo?
  • Ko jeste, jejte. Če med obrokom gledate televizijo, brskate po internetu, berete ali počnete karkoli drugega, boste manj verjetno opazili sporočilo, da ste siti, ki ga bo želodec poslal možganom. Ena od raziskav je pokazala, da so ljudje, ki so med kosilom poslušali detektivsko zgodbico, pojedli skoraj 15 odstotkov več kot tisti, ki so jedli brez kakršnihkoli motenj.
  • Jejte več vlaknin. Živila z veliko vlakninami podobno dobro nasitijo kot beljakovinska živila. Polnovredne testenine in riž, polnozrnat kruh ali stročnice jejte pri vsakem od glavnih obrokov.
  • Izbirajte živila, katerih uživanje je daljše in malce naporneje. Hrustljavo solato boste grizljali dlje kot krompirjevo solato – počasnejše uživanje hrane pomeni, da boste siti malo prej.
  • Jejte več sadja in zelenjave – visok delež vode nasiti.
  • Petnajst ali dvajset minut, preden začnete jesti, spijte kozarec vode. Pol ure pred obrokom lahko pojeste tudi majhno kislo jabolko. Pozneje boste zaradi tega pojedli manj.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.