Preživeti Rio, razgaljena telesa in bleščice

Foto: Žurnal24 Letos se karneval začenja tako zgodaj kot že dolgo ne.
Letos bo "največja zabava na svetu" že prve dni februarja. In spet se bo zgodila v Riu de Janeiru, kamor že letijo tisti, ki hočejo karneval doživeti "na kraju zločina".
Oglej si celoten članek

A Rio ni le mesto karnevala, sonca, popolnih teles in peščenih plaž. Večmilijonsko mesto "slovi" tudi po visoki stopnji nasilja (ne posmehujte se opozorilom v turističnih vodnikih), doživetje karnevala pa lahko pokvari še marsikaj – pomanjkljivo oblečena in prepotena telesa mimogrede začnejo spravljati ob živce in karneval kar naenkrat ni več tako čudovit. Kako torej kot poznavalci preživeti pustno rajanje v Riu, ki si bo do začetka februarja komaj opomogel od silvestrskega mačka? Izkušeni, ki so se na odhod v Rio začeli pripravljati že pred dolgimi meseci (prenočišče je treba nujno rezervirati veliko prej, ko cene še ne poletijo v nebo), pred karnevalom previdno vstopajo v favele, v katerih redno vadijo najboljše karnevalske skupine, in hitijo na stadion Sambadrom, kjer zastonj gledajo tehnične vaje. A pozor, bleščic in sijaja ne boste videli.

Južnoameriška prestolnica zabave med karnevalom vsako noč nori do jutra. © iStockphoto

 
Nič ni poceni
Večina karneval v Riu doživi na tri načine. Zabavajte se na ulici, glejte parado na Sambadromu, najpogumnejši pa se lahko oblečete v perje in bleščice in zaplešete na paradi. Kdor hoče na Sambadrom (načrte zanj je podpisal Oscar Niemeyer , arhitekt, ki je zasnoval brazilsko prestolnico Brasilio), bo moral močno razpreti denarnico – nekaj sto dolarjev za slabše "položaje", VIP-vstopnice pa so še veliko, veliko dražje. Vstopnice so navadno razprodane več mesecev pred začetkom karnevala, a tudi v zadnjem trenutku se jih da dobiti. Zelo drago jih prodajajo turistične agencije in preprodajalci. Sambadrom sicer sprejme 88.500 obiskovalcev, na njem pa se vsako leto predstavi dvanajst najboljših šol sambe, ki pred vstopom na stadion odplešejo še slab kilometer po Apoteosi, "stezi", ki so jo prav tako zgradili leta 1984 zaradi karnevala. Najboljšo šolo sambe izberejo gledalci in sodniki.

Zaplešite na Sambadromu
Precej tanjše bodo tudi denarnice tistih, ki bi hoteli biti v epicentru dogajanja, saj karnevalski kostum v povprečju stane nekje med 250 in 1500 dolarji. Večina večjih šol sambe zato tujce z veseljem sprejme medse. Kostum je mogoče izbrati prek spleta, pravočasno pa jih karnevalsko navdahnjenim turistom dostavijo v hotel. Plesanje v samba "četi" ima pluse in minuse. Po eni strani plesalci paradirajo pod stadionskimi lučmi pred tisoči gledalcev, a ko je vsega konec, se znajdejo pred stadionom v "nekoliko smešni opravi". Tudi če ne znate sambe, ne skrbite. Delajte se, da jo znate, čeprav boste zelo verjetno deležni prizanesljivih nasmehov domačinov. A še bolj se vam bodo smejali, če boste v paradi le živčno stopicali.

V Riu med karnevalom vladajo pisani in bleščeči kostumi ter gola koža.
 
Počitek po pepelnični sredi
Najceneje je karneval doživljati na ulicah Ria, kjer ne potrebujete vstopnice in kostuma, da se pridružite uličnim skupinam plesalcev in drugih zabavljačev. Carioce, kot pravijo prebivalcem Ria, se znajo zabavati povsod. In nikoli ne strmite preveč odkrito, poželjivo in zavistno v pomanjkljivo oblečene Brazilke in Brazilce. No, na pepelnično sredo je tako ali tako vsega konec, a najboljši se že kmalu začnejo pripravljati na naslednji karneval.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.