Pri opremljanju sobe upoštevajte otroka

Foto: Shutterstock igra
Pri opremljanju sobe za svoj naraščaj upoštevajte otrokova leta. Ko je otrok dovolj star, mu dovolite sodelovati pri opremljanju njegove sobe.
Oglej si celoten članek
Prvo leto
Pri opremi sobe za dojenčka naj nas vodi varnost. Vsi robovi naj bodo zaobljeni, materiali mehki in pralni. Opremo prilagodite predvsem mami in očetu, ki skrbita za malčka. Osvetlitev naj bo diskretna, barve sten pa pastelne.

Od drugega do sedmega leta
Stene so lahko živahnejših barv, prav tako pohištvo. Paziti morate, da robovi niso ostri, ampak ovalni, saj bi se malček, sploh v prvih letih, ko šele začne hoditi, lahko poškodoval.
Pohištvo razporedite tako, da bo v sobi ostalo veliko prostora za igranje. Na steno in police namestite lučke, ki se ne segrejejo. Na prazno steno pa postavite veliko tablo za risanje ali pa preprosto prebarvajte steno s pralno barvo. Da bodo igrače pospravljene, priskrbite plastične zaboje in viseče mreže s predali.

Od sedmega do štirinajstega leta
Otroka vključite v opremljanje sobe. Naj izbere barve in tudi pohištvo, ki naj bo še vedno brez ostrih robov. V tej starosti otrok že potrebuje večjo pisalno mizo s predalnikom. Naj bo raztegljiva, da jo bo po potrebi lahko povečal. Prostor zanjo se bo našel pod posteljo, ki naj bo dvignjena. Nad mizo je lahko z različnimi kljukicami pritrjena spominska tabla, kamor bodo romali pomembni zapiski. Prostor naj bo poln mehkih blazin in dobro osvetljen. V tej starosti so ob plastičnih že primerne tudi papirnate škatle, da bodo vse igrače in material za hobije na svojem mestu. Za zabavo na strop namestite viseči stol, ki bo nadomestil gugalnico.

Osvetlitev

Do prvega leta diskretna, pozneje lahko damo v sobo nekaj markirnih lučk, da bo otrok videl pot do vrat, če se ponoči zbudi. Na strop in stene lahko nalepite svetleče zvezdice, ki ponoči oddajajo svetlobo.

Barve
Na začetku pastelne, ko otrok odrašča, pa so lahko živahnejše. Stene lahko poslikate z raznimi motivi, ustvarite lahko pravljično deželo ali podvodni svet. Prepustite se domišljiji, pri tem pa seveda upoštevajte tudi otrokove želje.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.