Pričel se je festival Sundance

Foto: EPA
Foto: EPA
Včeraj se je v Park Cityju pričel 28. filmski festival Sundance, na katerem bodo prikazali 117 filmov iz 30 držav. Organizatorji letošnji Sundance napovedujejo kot festival zrelega neodvisnega ameriškega filma.
Oglej si celoten članek

Ne festivalskem programu bo 45 režijskih prvencev – 24 v tekmovalnem programu, 91 filmov pa bo doživelo svetovno premiero. Festival, ki ga je ustanovil Robert Redford, je namenjen neodvisnemu filmu, vendar pa v zadnjem času priteguje vedno večjo pozornost filmske industrije, ki na njem išče nove talente. "Sam opažam večjo kakovost pri neodvisnih filmarjih v primerjavi s tem, kar je bilo pred desetimi leti. Ker je neodvisni film dosegel zrelost, vsako leto postavimo neke nove zahteve," je dejal direktor festivala John Cooper za francosko tiskovno agencijo AFP. Filmarji se po njegovih besedah na to dobro odzivajo. "Filmi, ki bodo prikazani na letošnjem festivalu, pripovedujejo zelo raznolike zgodbe," je še povedal Cooper.

Večina filmov, ki bodo prikazani na festivalu, še nima zagotovljene distribucije, zato v Park Cityju vsako leto potekajo več milijonov dolarjev težke bitke med neodvisnimi distributerji. Zanimanje je veliko predvsem za ameriške filme v tekmovalnem programu, ki pogosto postanejo uspešnice, kot denimo Precious, Naša mala mis, Na sledi očetu ali Blue Valentine. V zadnjih nekaj letih je bilo na festivalu veliko filmov tudi na temo vojne v Iraku in Afganistanu. Čeprav letos v tekmovalnem programu ni nobenega filma na to temo, bo aktualna tematika na festivalu kljub temu dobro zastopana.

Vstajo v Egiptu osvetljuje film 1/2 Revolution, izraelsko-palestinski konflikt je tema filma Five Broken Cameras, izraelska vojska pa filma The Law in These Parts. Jedrski energiji se posveča film The Atomic States of America, zdravstvu v ZDA Escape Fire, drogam The House I Live In, odnosu cerkve do homoseksualcev pa film Love Free or Die. Svoje najnovejše dosežke bodo na festivalu predstavile tudi nekatere poznane osebnosti iz sveta filma, med njimi Spike Lee (Red Hook Summer) in Stephen Frears (Lay the Favorite).

Na festivalu organizatorji pričakujejo tudi nekaj hollywoodskih zvezdnikov, med njimi Catherine Zeta-Jones, Sigourney Weaver, Bradleyja Cooperja, Richarda Gerea, Dennisa Quaida in Brucea Willisa. Letošnja izdaja festivala se bo sklenila 29. januarja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.