Pripravite zemljo za sajenje

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Letos so se zaradi deževnega in hladnega vremena dela na vrtu zamaknila za nekaj tednov.
Oglej si celoten članek

Od dežja namočena zemlja se počasi suši in greje, zato je že pripravljena na prve sadike, ki jih lahko te dni z zamudo končno presadite iz lončkov. Še pred tem pa je treba gredice pripraviti. “Obdelava tal spomladi naj bo karseda minimalna,” svetuje Zita Flisar Novak iz Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, saj je treba v tleh ohraniti čim več vlage in obenem ne porušiti njihovega ravnovesja. Priprave se lahko lotite po korakih.

Zrahljajte tla

Prvo in obvezno opravilo na vrtu, ko je zemlja že dovolj suha, da se vanjo ne pogrezate ter se ne oprijema orodja in čevljev, je, da z motiko ali vilami razrahljate od zime zdelana tla. Če so tla zelo zbita in potrebujejo temeljitejšo prenovo, se jih lahko lotite tudi z lopato, vendar ne bodite pregrobi. Z rahljanjem omogočite tudi, da se tla hitreje segrevajo.

Pripravite načrt vrta

Če vrt obdelujete prvič ali na njem že kolobarite, je treba pred sajenjem in sejanjem zarisati osnovno zasnovo vrta ter določiti, kje bo kaj raslo. Nekatere rastline ne spadajo skupaj, medtem ko druge zelo rade sobivajo. Ta korak zahteva temeljito pripravo in morda nasvet strokovnjaka.

Pognojite različno

Glede na načrt vrta zemljo ustrezno pognojite. To pomeni, da gnojenje prilagodite vsaki gredici oziroma rastlini posebej, če je to potrebno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.