Pripravljeni na sneg

Foto: Žurnal24 smučanje, smučarka
Cene in to, na kaj je treba biti pozoren pri nakupu, razkriva Matjaž Stopar iz Fida Sports.
Oglej si celoten članek

Smučarski čevlji
Okrog 200 € za rekreativce in 500 € za boljše smučarje

  • Trdota. Trdoto čevljev izberimo glede na znanje smučanja in težo. Čim hitreje in čim bolje smučamo, tem večje so sile, zato mora biti čevelj dovolj trd; sila mora priti do smuči in jih usmerjati. Toda takšen, trd čevelj je neudoben. Če je naše znanje smučanja slabše, je čevelj lahko mehek in s tem udobnejši. Povprečni smučarji z nekoliko boljšim znanjem si bodo izbrali čevlje z indeksom trdote 70–100, "nedeljski" smučarji z nekoliko slabšo tehniko pa čevlje z indeksom trdote 50–70.
  • Pazite na obliko! Proizvajalci izdelujejo čevlje različnih oblik – nekateri so nekoliko širši, drugi malce ožji. Pred nakupom se je dobro pozanimati tudi o tem, saj tako lažje izberemo model, ustrezajoč obliki naših stopal. Pri pomerjanju naj se vam ne mudi.


Palice
Okrog 20–40 € za rekreativce in 150 € za boljše smučarje

  • Dolžina. Palice je najlažje izbrati, saj je pomembna le njihova dolžina. Katera je prava, ugotovimo tako, da palice obrnemo narobe in jih primemo pod krpljo (krogcem) – med nadlahtnico in podlahtnico mora biti pravi kot (90 stopinj).
  • Ročaj. Omogoča naj dober oprijem – bolje je izbrati gumijastega kot plastičnega, oblikovan pa naj bo ergonomsko.


Smuči
Okrog 300 € za rekreativce in vsaj 500 € za boljše smučarje

  • Najpomembnejše. Poleg čevljev so smuči najpomembnejši del opreme.
  • Mehke ali trde? Izbrati je treba model, primeren našemu znanju smučanja; čim trše so smuči, tem več znanja, hitrosti in moči zahtevajo. Za mehke sicer ne potrebujemo veliko znanja in moči, niso pa primerne za večje hitrosti, saj se tresejo in na ledu ne držijo.
  • Dolžina. Pomembnejša od dolžine je geometrija smuči. Za večino smučarjev so najprimernejše smuči "nekje vmes"; imenujejo jih tudi allmountain, allround ali on piste. Takšne smuči so od smučarja po navadi krajše od 10 do 20 centimetrov. Primerne so tako za krajše zavoje na strminah kot nekoliko daljše na ravninah.
  • Preizkusite jih! Smuči je najbolje kupiti po tem, ko ste jih preizkusili. To je v zadnjih sezonah mogoče storiti zelo pogosto, tako rekoč vsak konec tedna na večini smučišč.


Čelada
Okrog 40–50 € za rekreativce in 150–200 € za boljše smučarje

  • Ne varčujte! To je varnostna oprema, zato pri njenem nakupu nikakor ne varčujte (a pri zelo dragih čeladah po navadi plačamo le ime). Vsaka čelada mora imeti certifikat CE, ki potrjuje, da je bila testirana.
  • Prava velikost. Varna čelada je le taka, ki je prave velikosti, torej ne prevelika ne premajhna. Pod njo nikoli ne nosimo (pod)kap, saj se lahko tedaj čelada pri padcu obrne ali sname in tako se resno poškodujemo.
  • Kako jo pomerimo? Ko čelado na glavi zapnemo do konca, mora biti med čelado in zatiljem dovolj prostora, da z lahkoto vstavimo kazalec. Če na hitro zavrtimo glavo levo-desno, pa se čelada ne sme premikati preveč – samo toliko, da ni pretesna.


Očala
Okrog 20–40 € za rekreativce in 70–80 € za boljše smučarje

  • Kako jih pomerimo? Tudi velikost in oblika očal morata biti ustrezni; prilegati se morajo našemu obrazu. Če so premajhna, ovirajo vidljivost, saj nam zmanjšajo vidno polje, če pa so prevelika, se obrazu ne prilegajo dobro oziroma slabo tesnijo. Ker se nam zaradi vetra solzijo oči, prav tako slabo vidimo.
  • Levo in desno od oči mora biti še nekaj prostora, okvir pa se mora dobro usesti na nos – okoli njega ne sme biti praznega prostora. Če jih pomerjamo na čelado, se morata okvir očal in čelada čim bolj prilegati.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.