Proč z razkužili

Foto: Žurnal24
Dezinfekcijska sredstva so nevarne kemikalije, ki lahko na dolgi rok predstavljajo tveganje za zdravje, opozarjajo na uradu za kemikalije.
Oglej si celoten članek

Prodaja dezinfekcijskih sredstev za razkuževanje rok in prostorov se je v tednih, ko se je v Sloveniji začel širiti virus nove gripe, bistveno povečala, po podatkih nekaterih uvoznikov celo za sto odstotkov.

Dermatitis in druge bolezni. Dezinfekcijska sredstva povzročajo dermatitis in druga kožna obolenja, opozarjajo na uradu za kemikalije. "Dermatitis je lahko hujša bolezen, kot pa so običajni simptomi nove gripe in sobolezen, ki je hujša od običajnega poteka nove gripe," pravi Marta Pavlič iz sektorja za pesticide. "Dezinfekcijska sredstva so nepotrebna in ne zagotavljajo trajnejše zaščite. Za preprečevanje širjenja virusa nove gripe je pomembno upoštevanje navodil glede umivanja rok in pravilnega ravnanja pri kašljanju in smrkanju," še poudarja Pavličeva.

Na vrsti so pogajanja. Po podatkih prodajalcev dezinfekcijska sredstva kupujejo tako podjetja kot javni zavodi, med njimi tudi šole in vrtci, čeprav ministrstvo za šolstvo in šport uporabe dezinfekcijskih sredstev ni predvidelo kot preventivni ukrep proti širjenju virusa nove gripe. "Uporaba dezinfekcijskih sredstev v šolah in vrtcih je še bolj tvegana, lahko se zgodi, da si otroci tako sredstvo nanesejo na obraz ali ga celo pogoltnejo," opozarja Pavličeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.