Proti depresiji s placebo tabletami

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Jemanje antidepresivov lahko včasih nadomesti jemanje placebo tablet, je pokazala raziskava.
Oglej si celoten članek

Uporaba placebo tablete (tablete, ki ne vsebuje nobenega zdravila) namesto antidepresivov ima lahko pri zdravljenju depresije v določenih primerih enake učinke kot jemanje antidepresivov, je pokazala ameriška raziskava, katere rezultati so bili te dni objavljeni v strokovni reviji European  Neuropsychopharmacology.

Možgani imajo namreč to sposobnost, da ob spominu na izkušnjo, kako določeno zdravilo deluje, v telesu prikličejo enake učinke in povzročijo enake telesne spremembe. Terapija s placebom sicer ni učinkovita pri vseh, ki so že jemali antidepresive, raziskovalcem pa še ni uspelo odkriti, kaj določa njeno uspešnost. Zamenjavo antidepresivov s placebo tabletami mora opraviti zdravnik, saj je, če zanjo vemo, neučinkovita.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:09 29. April 2012.

    To velja bolj za pomirjevala, kot antidepresive!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.