Provokativno delovanje Laibachov

Foto: Žurnal24 Gre za najbolj obširno razstavo Laibach Kunsta v Sloveniji doslej. Ogledate si j
Umetnostna galerija Maribor bo na ogled postavila pregled vizualnih del multidisciplinarnega kolektiva Laibach, ki so nastala v treh desetletjih njihovega provokativnega delovanja.
Oglej si celoten članek

Vse od nastanka v zgodnjih 80-ih letih 20. stoletja se je Laibach aktivno soočal s totalitarizmi sodobnega časa in dosledno analiziral občutljiv zrcalni odnos med  umetnostjo in ideologijo.

Razstava Ausstellung Laibach Kunst – Perspektive 1980 – 2011 je postavljena v dvanajstih prostorih, ki predstavljajo ključna obdobja delovanja skupine, od njenih začetkov v 80-ih letih 20. stoletja do danes. Razstavljena dela obsegajo večmedijske instalacije, klasične oljne slike, akvarele, mešane tehnike, fotografije, grafike in film oziroma video.

Njihovo delo, ki se je v svojih temeljnih konceptualnih obrisih formiralo že v kulturnopolitičnem kontekstu Slovenije in Jugoslavije v 80-ih letih, ponuja kompleksno definicijo umetnosti, skozi spekter sodobnega pojmovanja države, svobode, popularne kulture in politike.

Razstava v UGM z izvirnimi umetniškimi deli in instalacijami odstira nove poglede na filozofijo te skupine, ki jo večina publike pozna izključno po njenem glasbenem in popkulturnem delovanju, čeprav se Laibachovci dejansko že od samega začetka ukvarjajo tudi ali predvsem s pojmom umetnosti. Njihova lucidna raziskovanja v svetu popularne glasbe so jim tudi prinesla mednarodni sloves, vendar pa njihovi radikalno samoreflektirajoči koncertni nastopi daleč presegajo potrošniško in eskapistično naravo popularne glasbe in sodijo bolj v kontekst ‘politizirane umetnosti’.

Cena vstopnice je neznana.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.