Prvi magični film za otroke

Foto: Kinodvor
Foto: Kinodvor
Magični dokumentarni film z naslovom Prvi film (The First Movie), ki predstavi življenje otrok v Kurdistanu, na severu Iraka, si z otroki lahko ogledate ob 17. uri v Kinodvoru.
Oglej si celoten članek

Prvi film pripoveduje o tem, kako otroci uporabijo pripovedi in film sredi težkega vsakdana. Režiserja Marka Cousinsa zanima, kako otroci v vojnem območju sanjajo in kakšni so njihovi domišljijski svetovi. Odpravi se v vas Goptapa s 700 prebivalci. Ker je ramadan, se odrasli zadržujejo v hišah. Prostor med filmsko ekipo in otroki na ulici je tako širši in razvije se odnos, ki še najbolj spominja na pripovedovanje zgodb. Otroci Marku pripovedujejo o svojih hotenjih, stiskah in domišljijskih potovanjih. Mark jih posluša in spodbuja, da se ustvarjalno izrazijo. S seboj ima tri kamere, platno in projektor. Zavrti jim klasike Chakmeh (Mohammad-Ali Talebi, 1993), E. T. – Vesoljček (ET: The Extraterrestrial, Steven Spielberg, 1992), Palle alene i verden (Astrid Henning-Jensen, 1949) in Rdeči balon (Le ballon rouge, Albert Lamorisse, 1956).

Najboljši filmi za otroke vseh časov so obenem tudi prvi, ki jih otroci vidijo. Nato dobijo v roke kamere in moč pripovedne besede se vse bolj razvija v moč filmske pripovedi. Film je sestavljen iz posnetkov, ki so jih naredili otroci, in postane film o filmu, kot ga vidijo otroci.

Mark Cousins in producentka Gill Parry sta še danes v stiku s prebivalci Goptape. Otroci so razvili ljubezen do filma in želijo snemati. Mark in Gill zbirata kamere in ostalo opremo, ki jo redno prinašata v Goptapo. Iz vojne vasi se je razvila otroška filmska vas.

Cena vstopnice je 4,25 evra, za člane Kluba Kinobalon pa tri.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.