Računalnik, ki prepozna pasjo govorico

Foto: Žurnal24 Odganja nepovabljene, prosi za hrano ali bi se rad igral?
Madžarski znanstveniki se ukvarjajo z izdelavo programa, ki bo človeku omogočil razumevanje pasjega laježa.
Oglej si celoten članek

Program naj bi natančno ločil različice pasjega lajanja, rjovenja, bevskanja in renčanja. Znanstveniki so posneli šest tisoč različnih zvokov lajanja. Po natančni analizi bodo poskušali prepoznati zvok, ko pes na primer vidi žogo, se igra, se preriva z drugimi živalmi, vidi neznanca ali kdaj mora iti na sprehod.

Znanstveniki so že prišli do sklepov, da tehnologija bolje prepozna glasove od človeka. Računalnik je pravilno prepoznal čustvena stanja 43 odstotkov psov, človek pa se je odrezal skoraj podobno, uspelo mu je prepoznati 40 odstotkov.

Csaba Molnar z univerze Eotvos v Budimpešti je za BBC povedal, da so uspeli dokazati, da se pri lajanju pojavljajo velike razlike. "Potrebno pa bo nadaljnje delo, ki bo točno določilo, katero čustveno stanje in značilnosti laježa pripadajo točno določeni pasmi."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.