Računalnik ven iz otroške sobe

Foto: Žurnal24 Večina motenj spanja pri otrocih privede do čezmerne dnevne zaspanosti. (Foto: S
Če otrokom primanjkuje spanja, ima to lahko resne posledice za njihov spomin in učenje.
Oglej si celoten članek

Vse elektronske naprave, tudi računalnike, odstranite iz otroških spalnic in omejite čas njihove uporabe pred spanjem, pred svetovnim dnevom spanja priporoča Svetovna zveza za medicino spanja.

Melatonin zakasni
"Zaradi spletnih klepetov otroci pogosto vstajajo v zgodnjih jutranjih urah ali hodijo pozno spat, kar vpliva na njihov cirkadiani ritem budnosti in spanja," opozarja Barbara Gnidovec Stražišar, specialistka otroške nevrologije. Pri večernem delu z računalnikom smo izpostavljeni tudi precejšnji svetlobi; ta lahko zakasni izločanje našega melatonina, zato težje zaspimo, pojasnjuje.

Pogoste so nespečnosti
Pri otrocih so najpogostejše motnje spanja različne vrste nespečnosti in tudi različne vrste parasomnij, zlasti tiste, vezane na globoko, neREM-spanje, ki se kažejo v obliki nepopolnih prebujanj iz te faze spanja, pravi nevrologinja. "Večina motenj navadno privede do čezmerne dnevne zaspanosti, kažejo pa se tudi z oteženim večernim uspavanjem in pogostimi nočnimi prebujanji," našteva Gnidovec Stražišarjeva in pristavlja, da "motnje spanja večinoma uspešno zdravimo".

Težave s spominom
Po njenih besedah dolgotrajno uspavanje vodi v pomanjkanje spanja, saj otrok zlasti pozneje, ko je že vključen v šolo, pomanjkanja ne more ustrezno nadomestiti. "To pa ima lahko pri otroku telesne in tudi nevrokognitivne posledice, predvsem v povezavi s spominom in učenjem," poudarja nevrologinja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.