Razlogi, zakaj ste nenehno zaspani

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ste pogosto utrujeni in zaspani? Verjetno ni krivo le pomanjkanje spanja. Obstaja še veliko drugih razlogov, na katere morda še niste pomislili.
Oglej si celoten članek

Zajtrk brez ogljikovih hidratov

To, da vas zajtrk bogat z ogljikovimi hidrati naredi še bolj zaspane, je mit, pravijo strokovnjaki. Neka raziskava je pokazala, da so ljudje, ki za zajtrk ne uživajo ogljikovih hidratov, čez dan bolj utrujeni in manj razpoloženi za telesne dejavnosti. A pri sestavi zajtrka vseeno pazite – izogibajte se belemu kruhu in predelanim, sladkanim žitaricam. Izberite sadje, polnozrnate izdelke in zelenjavo.

Zdravila

Raziskava centra za nadzor bolezni in preventivo je pokazala, da okoli 67 odstotkov Američanov, starejših od 60 let, uživa vsaj dve vrsti zdravil, ki jim jih je predpisal zdravnik, kar 37 odstotkov starejših pa vsakodnevno uživa vsaj pet ali več vrst zdravil. Ker ta obremenjujejo jetra, s tem obremenjujejo tudi telo, zato utrujenost pri ljudeh, ki uživajo močnejša zdravila, ni redka.

Nered

Morda na to niste pomislili, a utrujeni ste lahko tudi zaradi nereda. Kako urejeno je vaše delavno okolje? Raziskava Inštituta za nevroznanost na Univerzi v Princetonu je pokazala, da nered utruja možgane, saj se ti počutijo preveč obremenjene, pojavijo se tudi motnje koncentracije.

Vode z vitamini

Vode z okusi in dodanimi vitamini med drugim vsebujejo tudi vitamin B in tavrin, ki je sicer poživilo, a ima lahko obratni učinek. Ker se vitamin B in tauvin težje prebavljata, telo za njuno prebavo potrebuje več energije, zato se lahko pojavi občutek utrujenosti.

Sedenje pred računalnikom

Nenehno delo za računalnikom lahko povzroči tako imenovani sindrom računalniškega vida, ki se kaže kot utrujenost, omotičnost, zamegljen vid in glavobol. Utrujenost zaradi računalnika preprečite z metodo 20/20/20 – na 20 minut se za 20 sekund zazrite 20 metrov daleč.

Preveč telovadite

Res je, da vas bo telesna dejavnost poživila, a če pretiravate in telovadite preveč, boste le utrujeni. Spoznajte svoje telo in poiščite vadbo, ki vas bo le napolnila z energijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:38 18. Junij 2013.

    ok, torej smo slovenci utrujeni, ker američani žvečijo tablete ali pa mogoče raziskave niso relevantne za slo populacijo (v povprečju …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.