Razrešena dilema o jajcih?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kje je bolje shranjevati jajca – v hladilniku ali pri sobni temperaturi? Na vprašanje odgovarjajo angleški znanstveniki.
Oglej si celoten članek

Medtem ko slaščičarji prisegajo na jajca sobne temperature, saj takšna bolje povezujejo sestavine, so tisti, ki jih skrbijo bakterije, izključno za shranjevanje v hladilniku.

Kaj je bolje, je zanimalo novinarje Daily Maila, ki so k raziskavi povabili strokovnjake iz britanskega laboratorija Food Test. Ti so eno serijo jajc za dva tedna shranili v hladilnik (okoli šest stopinj Celzija), drugo pa so hranili pri sobni temperaturi.

Na začetku raziskave, po prvem tednu in po koncu drugega tedna so raziskovalci jajca testirali za prisotnost različnih bakterij. Po dveh tednih pri jajcih, shranjenih v hladilniku, in pri tistih, shranjenih pri sobni temperaturi, niso odkrili razlik – v jajcih ni bilo bakterij.

Mnenja so deljena

In čeprav raziskovalci britanskega laboratorija zaključujejo, da shranjevanje jajc v hladilniku nima prednosti, so mnenja med strokovnjaki različna. Rosamund Baird in Janet Corry z Univerze v Bristolu opozarjata, da se mikroorganizmi salmonele pri jajcih, ki jo že vsebujejo, pri sobni temperaturi hitro množijo, ne da bi to sploh opazili – spremembe barve, vonja in teksture se pri tem ne zaznajo. Salmonela pa se ne razmnožuje v jajcih, ki so shranjena v hladilniku.

Neka druga raziskava, objavljena v Journal of the Science of Food and Agiculture pa je pokazala, da je najbolj optimalna temperatura za shranjevanje jajc od 0,2 in 2,2 stopinjami Celzija. Klinika Mayo je pri jajcih še previdnejša. Pravijo, da je potrebno jajca, ki so na sobni temperaturi več kot dve uri, takoj zavreči.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 23:40 25. September 2013.

    Ja, ker nisi toliko gibčen, da bi se sam prepričal?

  • 21:49 25. September 2013.

    Jaz jajca že več kot 40 let hranim na telesni temperaturi pa še niso prav nič usmrajena...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.