Rdeči zaključek dramske sezone

Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
V Mali drami Slovenskega narodnega gledališča drama Ljubljana bo v petek ob 20. Uri premiero doživela prva slovenska uprizoritev biografske drame Rdeča, ki govori o specifičnem trenutku v življenju slikarja Marka Rothka.
Oglej si celoten članek

Biografska drama ameriškega dramatika in scenarista Johna Logana v režiji Zvoneta Šedlbauerja v prvi vrsti odkriva karakterne poteze svetovno znanega ekspresionista Marka Rothka (Gregor Baković) in njegovo filozofijo umetnosti, spregovori pa tudi o zgodovini slikarstva 20. stoletja in o velikih slikarjih vse do Rembrandta in Michelangela.

Konec petdesetih let prejšnjega stoletja poteka pred rdečim platnom, ki bo kmalu viselo v prestižni restavraciji, svojevrstna drama med priznanim slikarjem in njegovim mladim asistentom Kenom (Saša Tabaković). Kar nekaj časa mine, preden drug drugemu odpreta svoje intimne svetove in se med njima lahko vzpostavi enakovreden dialog. Rothko spozna, da se je v vseh teh letih oddaljil od samega sebe, Ken pa, da je morda že skrajni čas za samostojno pot.

Režijski fokus, kot je na novinarski konferenci poudarila režiser Zvone Šedlbauer, predstavlja "dialog dveh povsem nasprotujočih si in različno čutečih oseb, ki z dramskimi sredstvi minimalistične, a hkrati poudarjeno trivialne, realistične dialoške tehnike vzpostavljata mišljenjsko strukturo mizantropskega modernističnega obsedenca, genialnega megalomana tisočih obrazov in prav toliko menjajočih se razpoloženj."

Rdeča odnesla šest nagrad
John Logan, med drugim tudi (so)avtor scenarijev za filme Gladiator, Letalec, Sweeny Todd: Hudičev brivec in najnovejši film o Jamesu Bondu – Skyfall, je igro Rdeča (Red) napisal leta 2009. Istega leta so jo krstno uprizorili v londonskem gledališču Donmar Warehouse in jo po nekaj mesecih prenesli na Broadway. Junija 2010 je prejela šest nagrad tony, tudi za najboljšo igro.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.