Resnice o srcu

Foto: Žurnal24 Srčni utrip izmerite zjutraj. (Foto: Shutterstock)
Srce naredi sto tisoč utripov na dan. Večinoma o njem sploh ne razmišljamo, dokler se ne začne vesti čudno, preskoči kak utrip ali na videz brez razloga začne biti hitreje.
Oglej si celoten članek

Takrat nas začne skrbeti, ali je kaj narobe in ali moramo k zdravniku. Preverite, ali poznate resnico o pravem številu srčnih udarcev na minuto in vzroke za pogoste srčne motnje.

60, 80, 100? Izmerite!
Srčni utrip vedno izmerite zjutraj, ko ste spočiti. Za večino ljudi je normalno, da je srčni utrip v mirovanju med 60 in 80 udarci na minuto, zgornja meja dopustnega je 100 udarcev na minuto. Z redno telesno vadbo lahko srčni utrip znižate tudi do 40 udarcev na minuto. Počasno bitje torej ni znak, da je srce šibko in ne zmore biti hitreje, prej obratno.

Ko srce nima ritma
Pojav, ko srce ne bije v pravem ritmu in se zdi, da je udarilo dvakrat hitro in nato dvakrat počasi, imenujemo aritmija. Do kratkotrajne aritmije pride velikokrat in ni razloga za skrb. Do zdravnika se odpravite le, če se začne pojavljati pogosto, takoj pa pokličite na pomoč, če jo spremljata kratka sapa in bolečine v prsih, saj gre lahko za srčni napad.

Sto na uro
Pospešen srčni utrip (tahikardija) se ponavadi pojavi, kadar smo vznemirjeni ali telesno dejavni, pogosto pa ga sprožijo tudi čezmerno kajenje in pitje kave, dehidracija, slabokrvnost in težave s ščitnico. Krivec zanj je lahko tudi stres. Kadar srce bije več kot 85-krat na minuto brez vzroka oziroma ob počitku, je čas, da obiščete zdravnika, saj prehiter srčni utrip čez čas povzroči celo vrsto bolezni srca in ožilja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.