Resnična plat materinstva

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Kako se matere v resnici počutijo v prvem letu materinstva ...
Oglej si celoten članek

Večina izkušenih staršev opisuje starševstvo kot najboljšo stvar, ki se jim je zgodila v življenju. Po rezultatih nove raziskave sodeč pa se s tem ne bi strinjala večina mladih mamic. V prvih mesecih materinstva se namreč srečujejo z utrujenostjo in osamljenostjo.

Raziskavo je izvedel Nurofen, v njej pa je sodelovalo dva tisoč mamic. Prvo leto materinstva je neizmerno utrujajoče tako telesno kot duševno, so pokazali rezultati.

Kar 65 odstotkov vprašanih mamic je skrb in nego otroka v prvih 12 mesecih opisalo kot izjemno stresno, poroča Daily Mail. 52 odstotkov jih je izpostavilo, da je več negativnih vidikov starševstva, na primer pomanjkanje spanca, skrb, stres in kaos, kot pa pozitivnih. Obenem je raziskava pokazala, da matere okoli otrokovega 11. meseca pridobijo več samozavesti in v ospredje pridejo pozitivni vidiki.

Pokazalo se je še, da velik odstotek mater po porodu doživi hiter upad samozavesti, saj čez noč dojamejo, da ne vedo čisto dobro, kaj delajo in kaj bi morale delati. 50 odstotkov jih je tako priznalo, da bi jim bilo ljubše, da bi jim nekdo razložil, zakaj otroci jokajo, 43 odstotkom pa bi bilo precej lažje, če bi jim nekdo svetoval, kako se spopadati z neprespanimi nočmi.

Tretjina mater je zmedena, ko otrok zboli, saj ne vedo natančno, kaj je treba narediti in kako ga negovati. 55 odstotkov mater pogreša družabno življenje, ki so ga imele pred otrokom, 35 odstotkov jih pogreša službo, 51 odstotkov jih hrepeni po postavi, ki so jo imele pred nosečnostjo, 52 odstotkov mater pa je priznalo, da so po porodu izgubile svojo identiteto.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.