Ribez, bomba vitamina C

Foto: Žurnal24 Naužijmo se okusnih in zdravih jagod sveže obranega ribeza. (Foto: Shutterstock)
Poletje je idealen čas za pripravo prvovrstnih jedi iz belega, rdečega ali črnega ribeza. V tem letnem času si ga privoščimo predvsem svežega, ne pozabimo pa niti na ozimnico.
Oglej si celoten članek

Številne zdravilne lastnosti
V ljudski medicini je ribez znan predvsem kot diuretik. Ugodno vpliva na prebavo, povečuje apetit in čisti kri. Prav tako pospešuje znojenje in celo znižuje povišano telesno temperaturo. Vsaka ribezova jagoda je tudi gromozanski vir vitamina C, ribez pa vsebuje tudi druge vitamine in tako krepi imunski sistem.

Beli, rdeči in črni ribez
Beli ribez kot samostojna sadna vrsta ne obstaja, pač pa je zgolj mutacija rdečega ribeza. Med ribez prištevamo tudi sadne vrste, ki so nastale s križanjem kosmulje in ribeza, navadno jih najdemo pod imeni josta in jogranda.

Rdeči ribez je avtohtona sadna vrsta tudi v Sloveniji. Prvi zapisi o tej rdeči čudežni rastlini segajo celo v leto 1480; kot izrazito zdravilno živilo so ga cenili v srednjem veku in ga v veliki meri gojili na grajskih in kmečkih vrtovih. Rdeči ribez je značilnega kiselkastega okusa, največkrat ga uporabljamo za pripravo marmelad ali dodajamo lahkim poletnim sladicam.

Črni ribez je bolj sladkega, nekoliko tudi grenkega okusa. Je neizmerno bogat vir vitaminov, vsebuje namreč kar stokrat več vitamina C kot grozdje. Uživanje svežih jagod pomaga pri ledvičnih obolenjih in dobro prečisti telo. 

Ribezovo vino
Ste že slišali za izredno okusno ribezovo vino? Priprava je povsem preprosta. Za vino največkrat uporabljamo rdečo sorto ribeza, ki ga še svežega stisnemo, da dobimo približno liter kislega rdečega soka. Dodamo še dva  litra vode in kilogram sladkorja. Mešanico nato postavimo v hladen in temen prostor in pustimo, da zavre. Odlično se bo prileglo ob nedeljskem kosilu ali prazniku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.