Ribez za boljšo prebavo

Foto: Žurnal24 Sezona ribeza je tu, izkoristite jo!
Rdeče jagode, ki se bleščijo na vrtovih ali tržnici, so bolj zdrave, kot mislite. Ste vedeli, da ribez vsebuje štirikrat več vitamina C kot pomaranča?
Oglej si celoten članek
Črni ribez
Črni ribez je pravo bogastvo vitamina C. Vsebuje ga kar štirikrat več kot enaka količina pomaranč in trikrat toliko kot enaka količina rdečega ribeza. Da bi zadovoljili dnevne potrebe po vitaminu C, je dovolj že, če pojeste zvrhano žlico črnega ribeza. Raziskave so pokazale, da sirup črnega ribeza v enem letu izgubi le 15 odstotkov vitaminov, zato njegove zdravilne vrednosti ne zanemarite, z njim pa lahko blažite tudi vneto grlo. Poleg vitamina C vsebuje tudi kalcij, kalij, fosfor in žveplo. Zdravilna je tudi njegova lupinica, ki vsebuje antocianska barvila, za katera je znano, da preprečujejo bakterijske okužbe, ki so lahko povzročitelj želodčnih težav. Posušeno in zdrobljeno kožico lahko uporabljate tudi za zdravljenje driske in čiščenje krvi.

Rdeči ribez
Od črnega se razlikuje predvsem po vsebnosti vitamina C. Seveda lahko tudi z njim zadovoljite dnevne potrebe po omenjenem vitaminu, a ga je treba za razliko od črnega zaužiti okoli 100 gramov. Poleg vitamina C vsebuje rdeči ribez tudi večje količine kalija, vitamina A, B in P ter zadovoljive količine železa in vlaknin. Rdeči ribez blaži tudi glavobol, pomaga pri zdravljenju vnetih dlesni, znižuje vročino, pospešuje znojenje, blagodejno vpliva na menstrualne krče, vzbuja tek, čisti kri, deluje kot diuretik in izboljšuje prebavo.

Uporaba
Črni ribez zaradi trpkejšega okusa in mehke lupinice na tržnici srečamo le redko, iz njega pa lahko pripravite odličen džem, marmelado, žele, sok ali sadni sirup. Ponekod iz njega stiskajo aromatično in cenjeno vino, sladek in aromatičen pa je tudi francoski ribezov liker. Vsestransko uporabnejši je rdeči ribez, ki ga lahko pripravite v sadni solati, na tortah in drugih sladicah, iz njega lahko pripravite marmelado ali ga primešate jogurtu in kosmičem. V vročih poletnih dneh kuharske spretnosti preizkusite s pripravo ribezovega sladoleda ali sorbeta.

Nasvet za nakup
Pri nakupovanju bodite pozorni, da so sadeži bleščeči, lupinica pa čvrsta. Ker je zelo hitro pokvarljiv, se pri nakupu v košaricah lahko zgodi, da so spodnje plasti ribeza že plesnive. V hladilniku ga hranite le dan ali dva, če ga ne porabite, pa ga operite in zamrznite.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.