Rokavčke prilagodite starosti

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Otroke imejte pod nadzorom; rokavčki ne zagotavljajo varnosti.
Oglej si celoten članek

Napihljivi rokavčki in plavalni obroči so pogosti pripomočki za učenje plavanja, ki pripomorejo k občutku varnosti v vodi tako pri otrocih kot pri starših. Toda to, da ste malčku nadeli rokavčke, še zdaleč ne pomeni, da ga lahko pustite samega. “Pomembno se je zavedati, da ti pripomočki, tudi če ustrezajo predpisanim zahtevam, sami po sebi ne izločijo tveganja utopitve, zato morajo biti otroci pod stalnim nadzorom,” poudarja Andrejka Grlić iz Tržnega inšpektorata RS. Te dni so namreč na inšpektoratu nekaj več pozornosti namenili prav tem izdelkom in ugotovili, da vsi ne ustrezajo zahtevam, velikokrat pa so lahko tudi napačno uporabljeni.

Pomoč pri učenju plavanja

Kot že rečeno, tovrstni pripomočki  nikakor niso nadomestek budnega očesa staršev, so pa zelo dobrodošli pri učenju plavanja in dodatni varnosti pri igrah v vodi. Otrokom, ki se vode bojijo, dajo tudi psihološko oporo, zato se z njimi raje podajo v bazen ali med valove. Za najmlajše je primeren fredov obroč (zelo stabilen plavalni obroč, ki ima tudi sredinski oporni trebušni del, tako da otrok ne more zdrsniti skozenj), ki ga za čofotanje z dojenčki uporabljajo tudi profesionalni vaditelji plavanja. V to kategorijo pa spadajo tudi varnostni plavalni jopiči, plavajoči sedeži in razne plavajoče blazine.

Naj ne bodo preveliki

Pri nakupu plavalnih obročev ali rokavčkov je zelo pomembno, da so ti primerne velikosti oziroma da kupite izdelek za primerno starost. Preveliki obroči ali rokavčki se lahko otroku v vodi snamejo oziroma zdrsnejo z njih. Ne razmišljajte o tem, da bo večji pripomoček otroku prav še naslednje leto. Preden se odločite za nakup, tudi preverite, ali ima izdelek navodila oziroma varnostna opozorila v slovenskem jeziku – preberite jih in nato tudi upoštevajte. Če navodil ne najdete, se nakupu izdelka raje odpovejte; če se to zgodi v Sloveniji, pa lahko o neustreznem izdelku obvestite tržni inšpektorat.

Ne izbirajte najcenejših

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo na zelo slabe rezultate testov nemških napihljivih plavalnih pripomočkov za otroke, cenejših od deset evrov. Pri testiranjih se je v prejšnjih letih namreč vedno znova pokazalo, da so plavalni pripomočki večinoma sestavljeni iz neustreznih ali celo strupenih materialov (vsebovali so preveliko količino ftalatov, ki lahko iz plastike skozi kožo prehajajo v telo); nekateri pa so nevarni tudi zaradi majhnih delov, ki se lahko odlomijo in jih lahko otrok pogoltne. Na ZPS zato svetujejo, da ne kupujete najcenejših izdelkov in raje zaupate preverjenim blagovnim znamkam. Če ste poceni izdelek že kupili in ga ne nameravate zamenjati za dražjega, omejite njegovo uporabo na minimum, napihljivega pa napihnite s tlačilko, saj boste tako preprečili stik ustnic s strupenimi snovmi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.