S harmoniko nad rekorde

Foto: Sašo Novoselič
Foto: Sašo Novoselič
Panonika harmonika. V Brežicah bodo v treh dneh naskakovali tri Guinnessove rekorde.
Oglej si celoten članek

Slovenci radi vidimo svoje ime v Guinnessovi knjigi rekordov, v kateri je med 50 tisoč rekordi 21 slovenskih vpisov, kmalu pa morda še kakšen več. V Brežicah se bo med 24. in 26. avgustom namreč odvil festival harmonike in rekordov Panonika harmonika, ki je lani podrl Guinnessov rekord z največ harmonikarji, zbranimi na enem mestu, letos pa si je postavil ambiciozen cilj oziroma kar tri: največ predstavnic nežnejšega spola na harmoniki, najdaljše neprekinjeno igranje na harmoniko in največji kotel goveje juhe na svetu! “Panonika harmonika je festival odlične domače in tuje etno ter zabavne glasbe, ki jo spremlja bogat program. Letos bo prvič potekala tudi mednarodna glasbena delavnica, ki smo jo organizirali s podporo Evropske unije,” je povedala Milena Jakovljevič in še, da se obisk manifestacije (vstopnice stanejo deset oziroma 12 evrov za en dan in 25 evrov za vse tri dni) iz leta v leto povečuje, tako da tokrat v Brežicah pričakujejo 15 tisoč ljudi.

“Bistveni sta fizična in psihična kondicija”

Foto: Promo Anssi Laitinen Zoran Zorko naskakuje aktualni rekord v neprekinjenem igranju na harmoniko, ki znaša 31 ur in 25 minut in ga je postavil Finec Anssi Laitinen. O pravilih igranja smo povprašali kar Zorka: “To pomeni, da igraš neprekinjeno, brez pavze. V štirih urah se skladbe ne smejo ponoviti, njihova minimalna dolžina pa je dve minuti. Ni improvizacije, jam sešna, skladbe podpisujejo znani avtorji. Najdaljša možna pavza med skladbami je 30 sekund, po vsaki polni odigrani uri pa je dovoljen petminutni odmor.” Zorko, ki je takole mimogrede izumil alpski rock in lahko naredi stojo na glavi na svoji diatonični harmoniki, medtem ko se s prsti spretno sprehaja po črno-belih tipkah, se izziva veseli, bistvene pa se mu zdijo telesna in duševna kondicija ter strast. Nekaj napotkov in predvsem veliko sreče mu je zaželel aktualni prvak v neprekinjenem igranju na harmoniko Laitinen: “Odlično se mi zdi, da tudi v Sloveniji ljudje radi prisluhnejo zvokom harmonike. Na Finskem je ta inštrument zelo priljubljen. Zorku želim, da zagrabi harmoniko in podre moj rekord.”

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.