S hladnimi dnevi prihajajo okužbe

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Za cepljenje proti gripi in pnevnokoknim okužbam še ni prepozno, pravijo na UKC.
Oglej si celoten članek

Prihajajo hladnejši dnevi in z njimi večje možnosti za različne okužbe dihal. Tudi pred gripo in drugimi invazivnimi pnevmokoknimi okužbami nismo imuni,” sporočajo iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Ljudi pozivajo, naj se cepijo v čim večjem številu, saj bodo s tem zaščitili ne le sebe, ampak tudi bližnje, sorodnike in bolnike. Cepljenje bodo izvedli tudi na UKC Ljubljana, konec tedna pa bo strokovno predavanje Pravočasno preprečujmo invazivne pnevmokokne bolezni in gripo.

Hujši zapleti

Pnevmokoki so bakterije, ki prebivajo v nosno-žrelnem predelu pri od 40 do 50 odstotkih otrok in pri od 20 do 30 odstotkih zdravih odraslih. Te bakterije so eden od najpogostejših povzročiteljev pljučnice, zlasti po preboleli gripi. Pnevmokokne okužbe lahko povzročijo tudi meningitis, sepso in bakteriemijo ter vnetje srednjega ušesa, ki je ena od najpogostejših otroških bolezni. Kljub temu se še vedno zelo malo staršev odloča za preventivno zaščito otrok s cepljenjem, ugotavljajo na UKC Ljubljana. S. H. H.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:48 9. Oktober 2012.

    Da dohtarska golazen nas hoče še dodatno zastrupiti.

  • 19:40 25. September 2012.

    p****, tolko da zaslužijo, za ostale se jim pa itak fučka

  • 17:23 25. September 2012.

    Par dni nazaj je nekaj v zraku dražilo po grlu.<br />Sedaj pa se po vsem spletu razglaša cepljenje<br />Tisto draženje …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.