"S klavirjem bom tudi umrl"

Foto: Arhiv glasbenika
Foto: Arhiv glasbenika
Richard Clayderman v svoji 30-letni karieri pianista ne vidi nobene slabosti.
Oglej si celoten članek

"Če seštejem vse vaje z različnimi orkestri in doma ter izvedbe na koncertih in v televizijskih studiih, mislim, da sem Balado za Adelino izvedel najmanj šesttisočkrat," je dejal Richard Clayderman, ki konec septembra prihaja v Ljubljano. Vprašanju, ali mu igranje te skladbe že kaj preseda, se je francoski pianist izognil s pojasnilom, da se trudi balado vselej zaigrati drugače. “Na koncertih jo vedno zaigram, saj občinstvo to od mene pričakuje,” je dodal.


Več kot tisoč ljubezenskih skladb

Clayderman bo Slovenijo obiskal drugič, svojega koncerta v Cankarjevem domu aprila 1990 pa se, kot je odkrito priznal, ne spominja. “Očitno je uspešnost mojega takratnega koncerta prepričala lokalnega promotorja, da naredi tudi drugi in tretji koncert. Minilo je 20 let in z veseljem opažam, da imam v Sloveniji še vedno občinstvo,” je povedal. Sin učitelja klavirja je do danes posnel okoli 1.200 naslovov. “Okoli 300 je originalnih skladb, skomponirala sta jih moja producenta Paul de Senneville in Olivier Toussaint, preostalo pa je izbor čudovitih ljubezenskih pesmi, filmskih tem ... Vsekakor so to čudovite kompozicije, ki sem jih izbral, ker mi ustrezajo,” je razložil Clayderman.


Beli princ romantike

Princ romantike, kot ga je poimenovala nekdanja prva dama Amerike Nancy Reagan, se sicer vsaj v začetku svoje kariere na odru ni mogel ločiti od obleke v beli barvi. Zanjo se je odločil v 80. letih, in sicer zato, ker je bilo to takrat zelo modno; zadnjih 10, 15 let pa raje izbira črne obleke ali rdeče in modre suknjiče. Slabosti pri tem, da za klavirjem sedi več kot 30 let, ne vidi: “Pravzaprav sem rojen s klavirjem in prepričan sem, da bom z njim tudi umrl.” O razlikah v občinstvu na začetku njegove kariere in danes pa je dejal: “Razlika ni prav velika. Veliko obiskovalcev mojih koncertov je ljubiteljev klavirske glasbe in pianistov. Zdi se, da me zadnji prihajajo poslušat zato, da bi me lahko posnemali.” Pianist je odkrito priznal, da so njegovi oboževalci sicer večinoma predstavnice nežnejšega spola. “Moja glasba je večinoma romantična in ženske so bolj romantične od moških,” meni, za ljubljanske koncerte, ki bodo 27., 28., in 29. septembra ob 20. uri, pa pripravlja izbor svojih originalnih pesmi ter drugih ljubezenskih in filmskih skladb. “Najbrž pa bom odigral tudi venček pesmi Stevieja Wonderja, katerega velik oboževalec sem,” je napovedal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.