S paradižnikom nad slab holesterol

Foto: Žurnal24 Paradižniki so pogosto živilo v marsikateri kuhinji, uživanje pa je zelo zdravo.
Kuhani paradižniki imajo po ugotovitvah raziskovalcev enak učinek kot tablete proti holesterolu ali visokemu krvnemu pritisku.
Oglej si celoten članek

Paradižniki so učinkovita zamenjava za tablete, ki se jih pogosto predpiše za zdravstvene težave, kot so težave s srcem, še navaja študija. Večini bolnikov bi zadostovalo že samo 50 gramov paradižnikove mezge ali soka na dan pri omenjenih boleznih.

Likopen v telesu nevtralizira proste radikale in preprečuje poškodbe celic, kar preprečuje nastanek vnetij.

Skrivnost zdravilnega paradižnika se skriva v visokih vrednostih likopena, ki daje paradižniku sijočo rdečo barvo. Ta močan antioksidant je bistven za dobro zdravje in počutje, saj pomaga pri zmanjševanju tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja ter za srčni infarkt ali kap. Da telo vsrka kar največ likopena, pa so bolj primerni kuhani kot surovi paradižniki.

Avstralski preiskovalci so v zadnjih 55 letih analizirali rezultate 14 mednarodnih študij, ki so se ukvarjale z zdravilnim likopenom. Ugotovili so, da lahko telesu priskrbi naravno obrambo pred tako imenovanim slabim holesterolom.

Likopen najdemo v manjših količinah tudi v lubenici, guavi, papaji, rožnati grenivki in marelicah.

Dovolj je eden
Če bi na dan pojedli samo en paradižnik, bi bilo dovolj. Ena od raziskovalk, Karin Ried, pravi, da še posebej priporočajo paradižnikovo mezgo, ki se jo lahko spije kot pijačo ali uporabi na testeninah in pizzi. "Naša študija kaže, če se na dan zaužije več kot 25 miligramov likopena, ta zniža slab holesterol za 10 odstotkov," je še pojasnila.

Energijska vrednost
na sto gramov živila: 23 kalorij

Hranilne vrednosti
Od vitaminov paradižnik vsebuje vitamin A, B6, C, E in K, tiamin, niacin, pantotensko kislino ter alfa in beta karoten. Poln je tudi mineralov – v njem najdemo kalcij, železo, magnezij, fostor, kalij, natrij, cink, baker, mangan in selen. Paradižnik bi morali v večjih količinah uživati moški, saj zmanjšuje tveganje za nastanek raka na prostati, pri ženskah pa zmanjšuje možnosti za raka na dojkah, materničnem vratu, mehurju, prebavilih in pljučih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.