S prvim šolskim dnem spet v kinoteko

Foto: Žurnal24 Septembra bo prikazan tudi film pokojnega Akire Kurosawe (na sliki)
Slovenska kinoteka bo 3. septembra po poletnem počitku ponovno odprla svoja vrata.
Oglej si celoten članek

Za september so pripravili izbor nekaterih filmov daljnega vzhoda, na filmski način se bodo spomnili tudi 11. septembra ter smrti Ingmarja Bergmana in Michelangela Antonionija.

V sklopu filmov z Vzhoda bodo na ogled tako izdelki, kot je Potovanje v Tokio Yasujira Ozuja iz leta 1953 ter  "z aprašeni filmi tudi nekoliko novejšega datuma", ki jih je le redko mogoče videti, denimo Ognjemet in Kikujiro Takeshija Kitana ali Telesna straža Akire Kurosawe, so zapisali v kinoteki.

Na 11. september, ki bo v spominu ostal zaradi terorističnih napadov na ZDA, bodo v kinoteki zavrteli filma Teroristka Santosha Sivana in 11'09'01 - 11. september francoskega producenta Alaina Briganda. Gre za filma, ki problem terorizma obravnavata z drugačnega vidika, kot so tega gledalci vajeni iz hollywoodskih uspešnic.

" V njiju ni prostora za Brucea Willisa ali katerega koli drugega nepremagljivega agenta. V teh filmih je prostora ravno toliko, da ga lahko zapolni intimna izpoved, osebno doživetje ali - v primeru filma 11'09'01 - enajst različnih pogledov na ta dan," so zapisali v kinoteki.

Omeniti velja še hommage Bergmanu in Antonioniju. Bergmanovemu spominu se bodo poklonili s filmom Molk, Antonionijevemu pa s filmom Poklic: reporter.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.