S svetlobo nad strah

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
Nova znanstvena dognanja bi lahko pomagala tistim, ki trpijo za rednimi napadi tesnobe in panike. Skupina strokovnjakov je raziskovala, kako aktivirati možgane, da bi preprečili nerazumen strah.
Oglej si celoten članek

Reakcija je beg
Običajna anksioznost ali strah je normalen odziv na nevarnost. Telo se pripravi na beg, poveča se aktivnost možganov, pospeši se delovanje srca in vse skupaj povzroči boljšo prekrvavitev mišic in čezmerno potenje. Včasih varovalni mehanizem anksioznosti deluje narobe in se lahko sproži tudi takrat, kadar ni nevarnosti.

Tesnoba in napetost
Ljudje, ki zbolijo za to motnjo, so stalno tesnobni, zaskrbljeni in napeti. Svojih skrbi se ne morejo znebiti, čeprav se lahko zavedajo njihove nesmiselnosti. Pretirana zaskrbljenost in tesnoba lahko trajata več let in lahko negativno vplivata na življenje. Vsak četrti človek naj bi v življenju doživel katero od oblik tesnobe.

Zdravilo za anksioznost
Znanstveniki s standfordske univerze v Kaliforniji so dognali, da stimuliranje možganov z žarki svetlobe preprečuje strah. Testi na miših so pokazali
presenetljive rezultate. Miške se običajno izogibajo odprtim področjem, kjer je večja nevarnost pred plenilci. Po stimulaciji s svetlobo pa je se je njihova
pripravljenost po raziskovanju stopnjevala. Žarki posledično povzročajo večji pogum in večjo pripravljenost na tveganje. Profesor Karl Deisseroth, ki je vodil raziskavo, je prepričan, da so na pragu odkritja zdravila za anksiozne motnje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.