Samovšečneži lažje do zaposlitve

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Čeprav se vam morda zadržanost na razgovoru za službo, vsaj kar se samohvale tiče, zdi na mestu, pa so raziskovalci ugotovili, da imajo več možnosti za zaposlitev tisti, ki s samohvalo ne varčujejo.
Oglej si celoten članek

Da je samohvala lahko razlog za uspešno opravljen razgovor za službo, pravijo raziskovalci z Univerze v Nebraski. Ugotovili so, da samovšečneži delodajalce prepričajo hitreje in pogosteje kot kandidati, ki so s hvaljenjem svojih sposobnosti, idej in dosežkov previdnejši, pišejo v Journal of Applied Social Psychology.

Samopromocija pod pritiskom

Peter Harms, vodja raziskave, razlaga, da takšni ljudje obvladajo samopromocijo tudi pod hudim pritiskom: "Samovšečneži govorijo veliko in hitro. Potencialni delodajalci pa pogosto napačno mislijo, da je hitro in neprekinjeno govorjenje znak sposobnosti in inteligence. Mislijo, da imajo hitri govorci veliko povedati in da stvari, o katerih govorijo, resnično obvladajo, saj medtem ne potrebujejo časa za premislek."

Pred razgovorom na test

V raziskavi je sodelovalo 72 študentov prostovoljcev, ki so pred razgovori za službo opravili tudi test inteligenčnega kvocienta in test, ki je ocenil stopnjo njihove samovšečnosti. Študentje so z razgovori pridobili izkušnje, nekateri pa so si prav s temi razgovori pridobili možnosti za sklenitev delovnega razmerja v prihodnosti.

Raziskovalci so s pomočjo posnetih razgovorov ugotovili, da so bili nesamovšečni študentje s samohvalo zelo skromni, če so mislili, da je njihov potencialni delodajalec pravi strokovnjak za določeno področje, medtem ko samovšečnežev to ni zmotilo. "Ko so se počutili izzvane, so samovšečneži zablesteli. Mislili so si, če me hočete izzvati, vam bom pokazal, da nisem le najboljši, ampak fantastičen," razlaga Harms. Raziskovalce je presenetilo predvsem dejstvo, da so bili nad samovšečneži navdušeni tudi tisti potencialni delodajalci, ki so sicer profesorji in asistenti psihologije z omenjene univerze.

Manj priljubljeni

Če se samovšečneži dobro izkažejo na razgovorih za službo, pa so manj priljubljeni med sodelavci. "Njihovo vedenje v kolektivu je lahko zelo moteče, drugi sodelavci imajo o njih pogosto slabo mnenje," zaključi Harms.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.