Sazas: To so nezakoniti pritiski

Foto: Žurnal24 Prvi mož Sazasa Matjaž Zupan (Foto: Dejan Mijović)
Sazas svojemu nadzornemu organu vrača udarec. Uradu za intelektualno lastnino očita, da izvaja nezakonite pritiske in da se ne ukvarja s svojo primarno nalogo.
Oglej si celoten članek

Združenje Sazas je danes poslalo odziv na javno naznanilo Urada RS za intelektualno lastnino (UIL), ki je tudi Sazasov nadzorni organ. O tem smo poročali včeraj.

"UIL pod okriljem ministrstva za gospodarstvo, ki zastopa interese gospodarskih družb in uporabnikov glasbenih del, s svojimi dejanji nikakor ne prispeva k izboljšanju avtorske zaščite v Sloveniji, ampak z večletnimi nenehnimi nezakonitimi pritiski na avtorsko zasebno organizacijo Sazas onemogoča pri svojem osnovnem poslanstvu, ki je zaščita avtorjev," poudarjajo na Sazasu in dodajajo, da imajo korist od takšnega delovanja urada zato zgolj tisti gospodarski subjekti, ki z nezakonito, pa tudi z zakonito uporabo avtorskih del, ustvarijo visoke dobičke.

Na Sazasu menijo, da imajo korist zaradi večletnega dela urada, vključno zaradi izjav njegovega direktorja Jurija Žureja, radijske postaje, televizijske postaje in drugi uporabniki glasbenih del, ki ne plačujejo nadomestil za uporabo avtorskih del ali pa so le-ta smešno nizka. "Predvsem pa je zaslediti, da se urad ne ukvarja s svojo primarno nalogo, to je da bi deloval v smeri izkoreninjenja nezakonite uporabe avtorskih del, zato so avtorji prisiljeni svojo pravico uveljavljati prek sodišč v dolgotrajnih in predragih postopkih," so kritični v združenju avtorjev.

Sazas od medijskega kolača hoče šest milijonov
"Lani je medijski kolač na področju televizijskih programov znašal 300 milijonov evrov. Avtorji na glasbenih delih, ki jih ščiti Sazas, od tega dobijo zgolj 54.220 evrov, čemur botruje neprimerna zakonska ureditev in nedelovanje državnih organov, na kar je bil urad večkrat opozorjen. Če bi bila v Sloveniji učinkovita ureditev avtorske pravice, bi skladno z evropsko prakso svetovni in domači avtorji glasbenih del dobili prek Sazasa šest milijonov evrov, država pa velik delež plačanega davka," so prepričani na Sazasu, hkrati pa javno pozivajo UIL, naj objavi svoje aktivnosti, ki jih je vpeljal v smeri izboljšanja pogojev za zaščito avtorjev in rezultate njegovih ukrepov ter v boju proti piratstvu.

Sazas svojemu nadzornemu organu UIL očita tudi, da se ukvarja predvsem z onemogočanjem delovanja Sazasa. Očitke urada, češ da bi moral Sazas omogočiti vpogled v dokumentacijo vsem članom, pa so označili za brezpredmetne. Brezpredmeten pa je za Sazas tudi očitek, da morajo biti vsi člani Sazasa enakopravni.

Sazas: Promocijski sklad ni slovenska posebnost
"Urad od Sazasa zahteva celo ukinitev promocijskega sklada, ki je bil namenjen predvsem spodbujanju slovenske avtorske ustvarjalnosti in slovenskih avtorjev v času, ko glasbeni ustvarjalci nimajo drugih virov za financiranje svojih glasbenih projektov in ko jim, predvsem država, ne namenja finančnih spodbud. Poudarjamo, da promocijski sklad ni posebnost Sazasa, pač pa ga poznajo vse kolektivne organizacije avtorjev v Evropi in po svetu. Tudi druge zahteve UIL nimajo primerjave v ureditvah kolektivnih organizacij v državah članicah EU," še poudarjajo na Sazasu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.