Še eno tveganje, če uživate tabletke

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dolgotrajna uporaba kontracepcijskih tabletk povečuje možnost za razvoj očesne bolezni glavkom, ugotavljajo raziskovalci. Ogrožene so ženske, ki kontracepcijske tabletke jemljejo tri leta ali dlje.
Oglej si celoten članek

V raziskavi je sodelovalo 3.406 Američank, starejših od 40 let. Njene rezultate so predstavili na letnem srečanju ameriške akademije za oftalmologijo v New Orleansu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri ženskah, ki so jemale kontracepcijske tablete več kot tri leta, je bila verjetnost za razvoj glavkoma 2,05-krat večja kot pri tistih, ki tabletk niso jemale. Pri tem ni bilo pomembno, katere  tabletke konkretno so ženske jemale.

Glavkom je poškodba vlaken očesnega živca, ki jo najpogosteje povzroči povišan pritisk v očeh. Če bolezen ni pravočasno zdravljena, lahko pripelje do izgube vida.

Nujni redni obiski pri okulistu

Vodilni raziskovalec in profesor klinične oftalmologije na univerzi California v San Franciscu Shan Lin je ob tem opozoril, da bi morale ženske, ki so več kot tri leta uporabljale oralno kontracepcijo, opraviti pregled pri očesnem zdravniku. Zdravje njihovih oči pa bi morali tudi pozneje natančno spremljati, še posebno, če je pri njih še kakšen drug dejavnik tveganja, kot so glavkom v družini, zgodovina povečanega očesnega pritiska ali obstoječe težave z vidom.

Čeprav se zadnja študija ni osredotočila na vzročno-posledično povezavo med jemanjem kontracepcijskih tablet in boleznijo, so predhodne preiskave nakazale možnost, da bi lahko pomembno vlogo pri razvoju glavkoma igral estrogen.

Zdravila za glavkom ni, če je bolezen  pravočasno odkrita, pa jo je najpogosteje mogoče nadzorovati z zdravili ali operacijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.