Simfonija tisočev – spektakel, ne koncert

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
Festival Ljubljana. Začetek z Mahlerjem, ki naj bi mu prisluhnilo prek deset tisoč ljudi.
Oglej si celoten članek

Jutri ob 21. uri se bo s koncertnim spektaklom, Simfonijo tisočev Gustava Mahlerja, ki ga bo pod dirigentskim vodstvom Valerija Gergijeva izvedlo več kot tisoč glasbenikov, začel Festival Ljubljana, ki naj bi po besedah direktorja festivala Darka Brleka na odprtje privabil več kot deset tisoč ljudi.

"Koncert je že razprodan, na voljo pa so še stojišča, ki so zastonj in bodo imela ločen vhod. Prodanih je štiri tisoč sedežev, zdaj pa poskušamo dodati še 400, 500 sedežev na pokrito travo, tako da v nedeljo tu pričakujem od deset do 15 tisoč ljudi," pravi Brlek, ki upa, da bo Kongresni trg prizorišče festivalskega koncerta vsaj enkrat na leto, "ker smo že na državni proslavi videli, da je to odlično prizorišče, s tem bomo nadaljevali, seveda pa morajo tudi glasbeni kritiki razumeti, da tukaj ne gre za koncertno dvorano, ampak za spektakel."

"Mahlerja ni preveč"
Čeprav se je Festival Ljubljana z Mahlerjem začel in z različnimi koncerti tudi nadaljeval že lani, ga po mnenju Brleka ni preveč. "Ni ga preveč, če pa je vse razprodano. Lani je bila 150. obletnica Mahlerjevega rojstva, letos je stoletnica njegove smrti, poleg tega pa tudi 130-letnica, odkar je dirigiral v Ljubljani," pravi in nadaljuje, "Spomenik Mahlerju (od včeraj stoji na Dvornem trgu, op. a.) pa postavljamo zato, ker je Bojan Kunaver njegov velik ljubitelj in ima doma okoli 50 Mahlerjevih glav, ki jih je sam naredil, ter zato, ker bodo turisti, ki se bodo sprehajali ob Ljubljanici, videli, da so pomembni ljudje že davno hodili v Ljubljano."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.