Skrivnosti indijske kuhinje

Foto: Žurnal24 Z okusi Bližnjega vzhoda
Indijski kuhinji dajejo poseben priokus predvsem edinstvene začimbe in mešanje različnih okusov. Indijska hrana pa je zdrava tudi zaradi vitaminov in vlaknin.
Oglej si celoten članek

Hindujci v veliki večini ne jedo govedine, nekateri med njimi pa so celo strogi vegetarijanci. Da se prehranjujejo zdravo, priča tudi dejstvo, da uživajo veliko nizkokalorične hrane, ki je izredno bogata z vitamini in vlakninami.

Bogate beljakovine
V indijski kuhinji so pogosto prisotne beljakovine, ki so izredno zdrave. Tisti, ki jih uživajo, največkrat posežejo po jagnjetini in piščančjem mesu, čeprav se v indijski kuhinji nagibajo k temu, da bi bilo mesa pri obrokih čim manj. Zato ga nadomestijo z drugimi oblikami proteinov, kot so leča, čičerika, pa tudi fižol. Beljakovine pa dobivajo tudi z uživanjem sojine skute, tofuja. Indijci uživajo veliko rib, rakov in drugih morskih sadežev, saj iz morja naredijo bogato in pestro kulinariko.

Nepogrešljiv curry
Curry, mešanica začimb mimo katere indijska, pa tudi celotna azijska kuhinja preprosto ne more, je prisotna prav povsod. Curry je zdravju koristna mešanica, saj ima antioksidalne lastnosti in pomaga preprečevati raka ter bolezni srca in ožilja. Pogoste sestavine v curryju so koriander, čili, poper, cimet, muškatni orešek, kumina, žafran, listi rastline curry, pa tudi kurkuma in cimet, ki omejujeta diabetes.

Uživajte hrano po indijsko
Četudi niste preveliki ljubitelji curryja, je priporočljivo hrano, narejeno na azijski način, zaužiti vsaj enkrat tedensko. V indijsko prehrano namreč poleg številnih zdravih živil spadajo tudi različne zelenjave, od graha do špinače in jajčevcev, ki so odličen vir vlaknin. Dodatki so na osnovi jogurta in mete ter tako vsebujejo zelo malo maščob.

Cvetačni curry s krompirjem

Za štiri osebe potrebujete:

  • 250 g krompirja
  • 1 veliko cvetačo
  • 100 g čebule
  • 1 strok česna
  • 40 g sojinega olja
  • 1 žličko gorčičnih semen
  • 1 žličko kukumre 
  • 1 žličko mlete orientalske kumine
  • 1 žličko mletega koriandra
  • malo sečuanskega popra
  • 500 ml vode
  • ščepec soli
  • 80 g paradižnika
  • 2 žlici limoninega soka

Priprava:
Krompir operite in ga kuhajte dobrih deset minut v pokriti posodi z malo vode. Cvetačo razdelite na posamezne cvetove. Nato olupite česen in čebulo. Razpolovite jo po dolžini in jo narežite na kolobarje. Krompirju odlijte vodo in ga ohladite.
Nato segrejte olje in vanj stresite gorčična semena ter jih pražite dve minuti. Ko ne cvrčijo, dodajte kurkumo, orientalsko kumino, koriander, kajenski poper in čebulo. Dodajte strt česen in mešajte na srednjem ognju, da vse porumeni. Temu dodajte cvetačo in jo dušite pet minut. Vodo zmešajte s soljo in z njo prelijte cvetačo. Curry naj na majhnem ognju vre v pokriti posodi pet minut.
Olupite krompir na kocke in ga dodajte cvetači, nato pa vse skupaj kuhajte še deset minut. Operite paradižnik in ga narežite na kocke. Skupaj z limoninim sokom ga vmešajte v kari, nato pa ga na srednjem ognju še na hitro prevrite.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.