Slaba novica za vse ljubiteljice mleka

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Švedski znanstveniki imajo za ljubitelje mleka slabo novico. Ugotovili so namreč, da pretirano pitje kravjega mleka kostem škodi.
Oglej si celoten članek

V študijo so vključili 60 tisoč žensk, starih med 39 in 74 let, in 45 tisoč moških, starih med 45 in 79 let. Pri ženskah, ki so na dan spile vsaj tri kozarce mleka, se je podvojilo tveganje za prezgodnjo smrt v primerjavi z ženskami, ki so na dan spile manj kot kozarec mleka. To pa še ni vse. "Pri ženske, ki so na dan spile več kot tri kozarce mleka, je bila verjetnost, da bodo umrle do konca študije, dvakrat večja kot pri tistih, ki so na dan spile manj kot kozarec mleka. Poleg tega je bila pri prvi skupini kar 50 odstotkov večja verjetnost za zlom kolka in 15 odstotkov večja verjetnost za zlome na splošno,“ pravi soavtor študije prof. Karl Michaelsson.

Stopnja smrtnosti je bila neodvisna od tega, ali so ženske pile polnomastno ali manj mastno mleko.

Razlog za ta rezultat bi lahko bila visoka vsebnost laktoze in galaktoze, ki povzročata oksidativni  stres in vnetja v telesu – oboje vodi v kronična obolenja, na primer artrozo, predčasno staranje in večjo stopnjo smrtnosti. "Naša dognanja so pod vprašaj postavila priporočila, da uživanje večjih količin mleka stabilizira kosti,“ je še dodal Michaelsson in poudaril, da njihovi izsledki ne veljajo za izdelke, ki so narejeni iz mleka, ampak le za mleko, in da rezultati pričajo le o trendu in niso dokaz o škodljivosti mleka.

V skupini moških, ki so jih proučevali, je bil ta trend prav tako opazen, a ne tako močno kot pri ženskah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 23:09 10. Junij 2017.

    Industrija itak prodaja samo pasterizirano, homogenizirano mleko, ja to je dejansko strupeno... Tisto pravo mleko, ki so ga pijejo planšarji …

  • 21:16 10. Junij 2017.

    mleko=strup , to je nam nekaterim jasno že zelo zelo dolgo. Mlekarska in mesna industrija sta močni zato tudi "pij …

  • 21:06 10. Junij 2017.

    Dokler ne poveste ali so preverjali, če ženske pijejo pasterizirano ali surovo mleko, ta novica ne pomeni prav ničesar. Sicer …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.