Slabi alkoholi tudi v naravni kozmetiki

Foto: Shutterstock Zivljenje 20.03.14, foto: shutterstock
Kljub prepričanju, da se je alkoholom v kozmetičnih pripravkih treba izogibati v širokem loku, niso vsi slabi.
Oglej si celoten članek

"Alkohol je pogosta sestavina kozmetičnih izdelkov. Slabi alkoholi kožo izsušijo in jo dražijo, dobri pa jo navlažijo," pravi kozmetičarka Katjuša Krč iz Salona lepote Katjuša.

Izognite se jim

"Slabi alkoholi pa kožo ne le izsušujejo in dražijo, ampak tudi uničujejo njen zaščitni kislinski plašč. Povzročajo lahko celo dermatitis, alergije in poslabšajo akne, zato se jim je bolje povsem izogniti," svetuje. Najpogosteje se uporabljajo v izdelkih za nego mešane in mastne kože, pogosto pa jih zasledimo tudi v naravnih izdelkih.

Nujno branje sestavin

"Mišljenje, da so naravni alkoholi iz škroba in žit primerni za kozmetiko, ne drži," opozarja Krčeva in dodaja, da je treba pri izbiri naravne kozmetike nujno prebrati, katere sestavine vsebuje. Naša zakonodaja določa, da morajo biti te navedene po vrsti glede na količino določene sestavine, ki je v izdelku. Če je v njem največja vsebnost vode, je ta prva na seznamu sestavin. Če se alkohol pojavi na začetku seznama, bo ta izdelek kožo dražil in sušil, ne glede na to, ali gre za naravno kozmetiko. "Če vam je to, da je izdelek naraven, pomembno, in če želite poskrbeti za svojo kožo, se rajši odpovejte večini kozmetičnih izdelkov ter se mažite zgolj z olji," poudarja sogovornica.

Alkoholi iz maščob

Dobri alkoholi v kozmetiki so maščobni alkoholi, ki so sestavni del maščob in olj. Večinoma se pridobivajo iz kokosove maščobe, pa tudi iz preostalih naravnih olj. V izdelkih se ti maščobni alkoholi uporabljajo kot emulgatorji, zgoščevalci in vlažilniki. Kože sicer ne izsušijo, so pa potencialno komedogeni, kar pomeni, da lahko povzročajo kožne nepravilnosti, denimo ogrce.

Težavne sestavine

"Velikokrat niti ne pomislimo na to, da nam lahko določene sestavine v kozmetiki škodujejo, saj je namen kozmetike, da nas polepša. Žal pa je sestavin, ki so v kozmetičnih izdelkih težavne, zelo veliko. Čeprav si želimo, da bi bil izdelek čim naravnejši, se moramo zavedati, da ne zagotavlja tudi koristnosti za kožo," sklene Krčeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.