Slikarski mikro in makro pogledi

Foto: Galerija Kapsula
Foto: Galerija Kapsula
Matej Pečnikar je slikar najmlajše generacije, ki se v zadnjih letih intenzivno vstopa v javnost. Njegova razstava z naslovom Slike se v ljubljanski Galeriji Kapsula odpira nocoj ob 19. uri.
Oglej si celoten članek

Za umetniško produkcijo Mateja Perčnikarja stoji tipična strukturiranost in uniformiranost slikarskega nosilca: vse slike zadnje serije so, na primer, narejene na platna enake velikosti, posamezni kosi pa sestavljajo večje kompozicije.

Njegove slikovne kompozicije spominjajo na zasebno zbirko upodobljenih fragmentov iz živalskega sveta in sveta narave – takorekoč na wunderkamer – brez očitne sistematike. Pečnikarjeva upodabljajoča motivika se giblje od mikro pogledov živih organizmov do makro kadriranj psihaledičnih pejsažov.

Upodobitve insektov avtorja asociirajo na človeško civilizacijo (npr. mesto-mravljišče). Številnim živalskim upodobitvam se pridružujejo samotne, skoraj virtualne pokrajine z redkimi drevesi.
Čeprav so kompozicije preproste, je tematika slik zahtevnejša, kot vse na prvi pogled razkriva.
Preko simbolov, vzorcev, pisanih, ritmičnih črtastih podlag umetnik nakazuje na koncept cikličnosti, repetitivnosti, ponavljanja ter na relacije med duhovnostjo in podzavestjo.

Vstop je prost!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.