Slovenci ne maramo rib

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Strah, da rib ne bi uživali zaradi morebitnih ostankov kovin v njih, je odveč, je pokazala raziskava, ki so jo naredili na Zvezi potrošnikov Slovenije.
Oglej si celoten članek

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) pri testu 12 vzorcev zamrznjenih filejev osliča in vitkega soma oziroma pange ni odkrila presežnih vrednosti vsebnosti živega srebra, pri enem od vzorcev pa je bilo preveč kadmija.

Prednosti pred tveganjem

"Ostanki kovin v ribah so posledica njihove naravne prisotnosti v okolju, pa tudi onesnaženja okolja. Vendar pa smo v naših dosedanjih raziskavah ugotovili, da so prednosti uživanja rib bistveno večje, kot je morebitno tveganje zaradi prisotnosti kovin v ribah in drugi morski hrani. Z analizami namreč v ribah večinoma nismo odkrili takšnih količin ostankov kovin, ki bi pomenile tveganje za zdravje ljudi," pravi Tanja Pajk Žontar, vodja raziskav za prehrano na ZPS. 



Slovenci pod povprečjem

Slovenci smo glede uživanja rib globoko pod evropskim povprečjem – Evropejec povprečno na leto zaužije nekaj več kot 20 kilogramov rib, Slovenec pa le okoli osem. "Čeprav naj bi po priporočilih prehranskih strokovnjakov uživali ribe enkrat na teden, še bolje dvakrat, so ribe vse redkeje na našem jedilniku," poudarja Pajk Žontarjeva. V šolah in vrtcih pa bi morali z javnim razpisom zagotoviti ribe z minimalnimi kakovostnimi zahtevami, poudarjajo na ZPS.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.