Slovenec, ki kuha za Ramsayja

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Slovenec, ki kuha v londonski restavraciji Maze zvezdniškega mojstra Gordona Ramsayja.
Oglej si celoten članek

Gordon Ramsay ima okoli 20 restavracij po svetu, vi kuhate v eni od teh v Londonu – Maze. Koliko kuharjev ima?
Trenutno okoli 30. Odvisno od tega, koliko časa zdržijo (smeh). Najdlje od vseh je tu naš sošef – dve leti. V Sloveniji to sicer ni dolga doba.

Je Ramsay tako strog tudi, ko se ugasnejo kamere?
Jaz ga osebno še nisem srečal, saj tu delam šele od decembra. Slišal sem, da je bil od takrat od dvakrat do trikrat pri nas. V vsaki restavraciji ima svojega šefa, ki mu zaupa, in ta ima potem proste roke.

In ko pride, je najbrž rdeči alarm?
Ja, takrat se čisti, da se sveti.

Zahajajo tja na kosila tudi zvezdniki?
Tudi. Restavracija leži na Bond Streetu v strogem središču Londona, ki velja za eno od najdražjih sosesk.

Koliko ljudi pa sprejme?
Sestavljena je iz treh delov: Maze, Maze Grill in Maze Sushi. V drugi del največ zahajajo Američani – ameriško veleposlaništvo je namreč takoj poleg.

Koliko pa je restavracija zasedena?
Ves čas je polna. Med tednom sicer lahko še dobiš mizo, ob koncu tedna pa nikakor – je že vse rezervirano.

Kateri rang restavracij je to oziroma kakšne so cene?
Cene so precej nizke. Ne ciljamo na najbogatejše Londončane, temveč na srednji sloj. Neki običajni šefov meni s petimi hodi stane 55 funtov na osebo. To je zelo dostopna cena. Veliko delajo na imenu Ramsayja. V Veliki Britaniji ni krize oziroma se ne pozna, Britanci še vedno na veliko zapravljajo.

Kje ste delali v Sloveniji?
V Smrekarjevem hramu v hotelu Union.

Kako pa ste dobili to službo?
Prijavil sem se prek spletne strani Gordona Ramsayja, izpolnil formular in imel sem srečo, da so me povabili na preizkus.

Je to vaša sanjska služba?
Ne. Kar se tiče kulinarike, je to bolj industrija ter je velik napor in prehud tempo. Iskal bom manjšo, bolj umirjeno restavracijo na visoki ravni.

Je plačilo temu primerno?
Od tega lahko normalno živim v Londonu, ki je zelo drag. A daleč od bogastva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.