Slovenski filmi na Rotterdamskem festivalu

Foto: Žurnal24
Na 37. izvedbi Rotterdamskega festivala avtorskega filma bodo na ogled kar trije filmi slovenske produkcije, kar je največ doslej.
Oglej si celoten članek

Sebastijan Cavazza igra eno od glavnih vlog v  filmu L kot ljubezen, ki je povabljen v glavni program festivala.© BOBO

 
Rotterdamski festival, ki bo potekal med 23. januarjem in 3. februarjem naslednje leto,  velja za enega najprestižnejših festivalov avtorskega filma na svetu. Zastopanost slovenskih filmov iz leta v leto raste. Predvajali bodo celovečerni prvenec L kot ljubezen režiserke Janje Glogovac , kratki film Na sončni strani Alp Janeza Burgerja in nov celovečerni film Damjana Kozoleta Za vedno.

Celovečerni prvenec L kot ljubezen režiserke Janje Glogovac je bil povabljen celo v glavni program rotterdamskega festivala. To bo mednarodna premiera filma, ki je svojo svetovno premiero doživel na festivalu slovenskega filma v Portorožu. V glavnih vlogah nastopajo Lucija Serbedžija, Labina Mitevska, Ksenija Mišič, Uliks Fehmiu, Davor Janjić, Marko Mandić, Sebastijan Cavazza in Iva Zupančič, direktor fotografije je Igor Luther, producent pa Radovan Mišič. Film je sofinanciral Filmski sklad RS, v slovenskih kinematografih pa ga bodo začeli prikazovati februarja 2008.

Tudi nov celovečerni film Damjana Kozoleta Za vedno je bil povabljen v glavni program. Kozole je film posnel v neodvisni produkciji, v svojem stanovanju in to v šestih nočeh. Gre za intimno zgodbo, v kateri bo po avtorjevih besedah vsak našel del sebe. V glavnih vlogah igrata Marjuta Slamič in Dejan Spasić, direktor fotografije je Aleš Belak, glasbo so prispevali Igor Leonardi, Laibach in Patetico, producent pa je Danijel Hočevar.

Rotterdamske selektorje pa je prepričala tudi zgodba o dveh tipičnih slovenskih družinah, ki jo je prikazal Janez Burger v kratkem filmu Na sončni strani Alp. Film je nastal v produkciji Staregare in s finančno podporo Filmskega sklada RS.

Med 27. in 31. januarjem bo v sklopu festivala potekal Cinemart, najstarejši koprodukcijski sejem, na katerega je bilo letos prijavljenih 550 projektov. Med 39 sprejetih filmskih projektov se je uvrstil tudi projekt Igorja Šterka z delovnim naslovom Ofsajd. Šterk je v tem izboru edini filmski ustvarjalec iz srednje Evrope in nekdanjih jugoslovanskih republik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.