Slovenski otroci med najdebelejšimi

Foto: Shutterstock zivljenje 17.10.13. debelost, foto: shutterstock
Tudi pri nas debelost postaja velik javnozdravstveni problem. Pretežkih je vse več moških in otrok, pri ženskah ni sprememb.
Oglej si celoten članek

Debelost je povod za številne resne bolezni, s katerimi imamo vse večje težave tudi Slovenci. "Leta 2004 se je delež debelosti v primerjavi z letom 2001 rahlo zmanjšal, vendar se je leta 2008 in lani spet povečal, predvsem zaradi naraščanja debelosti pri moških," je v torek na dogodku ob svetovnem dnevu hrane izpostavila Cirila Hlastan Ribič z inštituta za varovanje zdravja IVZ). Pri ženskah odstotek tistih, ki imajo preveliko telesno težo, ostaja v vseh letih raziskav približno enak.

Skrb vzbujajoča teža otrok

Žal pa enako ne moremo trditi za otroke in mladostnike, ki so med najbolj debelimi v Evropi. "Slovenija se po deležu čezmerno hranjenih in debelih 15-letnikov uvršča na tretje mesto med državami Evropske unije, ki so vključene v raziskavo Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC), in presega povprečje vrstnikov vseh vključenih držav v raziskavo," je v torek opozorila Vida Fajdiga Turk z IVZ.

Raziskave kažejo tudi, da slovenski otroci in mladostniki uživajo energijsko gosto, vendar hranilno revno hrano, kar pomeni, da namesto po sadju, zelenjavi in zdravih živilih posegajo po hitri prehrani in sladkih prigrizkih. Mednarodne primerjave so pokazale tudi, da se slovenski mladostniki uvrščajo v sam vrh Evropske unije po količini zaužitih sladkih pijač.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:39 20. Oktober 2013.

    Hvala za tale članek. A kaj se da narediti? Pritegniti proizvajalce, da manj sladkajo sokove za otroke z nacionalno blagovno …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.